Myndigheter om coronafallet i Raseborg: "Kan inte längre vara en ny sak för någon"

Olli Muurainen. Bild: KSF-arkiv/Lina Enlund

Affärsmannen Olli Muurainen som coronasmittad besökte restaurangen Köttkontrollen i Karis i juli borde ha vetat bättre. Det säger en ledande sakkunnig vid Institutet för hälsa och välfärd till Uusi Suomi.

Köttkontrollen i Karis. Bild: KSF-arkiv/Lina Enlund

Jari Jalava, ledande sakkunnig vid Institutet för hälsa och välfärd, kommenterar i Uusi Suomi fallet där affärsmannen Olli Muurainen omedveten om att han blivit smittad med coronaviruset besökt restaurang Köttkontrollen i Karis den 23 juli.

Restaurangen är för tillfället stängd och personalen är satt i karantän.

Allmänheten uppmanas kontakta smittskyddsteamet i Raseborg om man besökt restaurangen inomhus den 23 juli mellan klockan 18 och 21.

Muurainen berättade i ett öppet Facebook-inlägg i torsdags att han besökt restaurangen ovetandes om att han bar på viruset. Muurainen misstänker att han smittats under en resa till Spanien i juli.

Svårt för myndigheter att känna till avresedestinationen

Muurainen återvände till Finland via Nederländerna. Enligt Muurainen fick han inga anvisningar om hemkarantän när han anlände till Helsingfors-Vanda flygplats.

Enligt Jari Jalava, ledande sakkunnig på Institutet för hälsa och välfärd, borde det vara klart för alla att Spanien är ett riskland i fråga om coronavirussmitta. Foto: THL Bild:

Jalava säger till Uusi Suomi att resenärer får olika anvisningar beroende på från vilket land flyget anländer.

Från och med den 13 juli omfattas inte Nederländerna av några reserestriktioner. Resenärer från Spanien rekommenderas alltjämt sätta sig i hemkarantän.

Enligt uppgifter till Yle är det svårt för myndigheterna att veta resenärernas ursprungliga avresedestination. Har man besökt ett land som kan kräva hemkarantän efteråt borde man meddela det vid flygplatsens rådgivningspunkt.

Jalava påpekar att Spanien sedan mars funnits på myndigheternas lista över länder som man avråds från att besöka.

– Det här kan inte längre vara en ny sak för någon, säger Jalava till Uusi Suomi.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning