Myndigheter: Har du umgåtts med hemvändande fotbollssupportar borde du testa dig

Institutet för hälsa och välfärd rekommenderar att man undviker onödiga resor till Ryssland. På bilden landslagsspelarna Fredrik Jensen, Nikolai Alho och Daniel O'Shaughnessy inför Finlands match. Bild: Olga Maltseva/Lehtikuva-AFP

På måndagen var den totala smittsiffran bland resenärer från S:t Petersburg uppe i nästan 300 fall.

Institutet för hälsa och välfärd rekommenderar att de som har tillbringat midsommar eller varit i nära kontakt med personer som återvänt från S:t Petersburg att coronatesta sig genast. Det även om man inte har några symtom.

Institutet rekommenderar detta på grund av det höga antalet infektioner som uppdagats under de senaste dagarna bland resenärer som besökte S:t Petersburg för EM-fotbollsmatch mellan Finland och Belgien. På måndagen var den totala smittsiffran bland resenärerna uppe i nästan 300 fall.

Om man fått två doser av coronavaccinet, eller om man haft corona för mindre är 6 månader sedan, gäller rekommendationen att testa sig endast om man har symtom på corona.

Man kan söka sig till coronatest på sin hemort.

Institutet för hälsa och välfärd rekommenderar att man undviker onödiga resor till Ryssland. Dessutom rekommenderar hälsomyndigheten starkt att alla som besökt Ryssland tar ett coronatest 72 timmar efter att man återvänt hem och undviker sociala kontakter tills man fått testsvaret.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning