Myndigheter granskar Delikatessen-affären – "negativa konsekvenser för konkurrensen"

Bild: HBL-arkiv/Cata Portin

Konkurrens- och konsumentverket tänker utreda Stockmanns försäljning av sin matkedja Delikatessen. Enligt verket har försäljningen till S-gruppen negativa konsekvenser för konkurrensen.

Laura Kauppila som är specialforskare på Konkurrens- och konsumentverket säger att utredningen gjordes eftersom dagligvaruhandeln koncentrerats till några få kedjor.

– Det är allmänt känt att S-gruppen har en stark ställning i dagligvaruhandeln och att handeln är koncentrerad.

Nu ska Konkurrens- och konsumentverket bland annat utreda om företagsaffären förhindrar en effektiv konkurrens på den finska marknaden. Utgående från utredningen kan myndigheten godkänna affären, ställa vissa villkor eller föreslå att Marknadsdomstolen stoppar affären.

Även Kesko utreddes

Kauppila säger att utredningen i sig inte är något exceptionellt. En liknande utredning gjordes i fjol då Kesko köpte den konkurrerande kedjan Lähikauppa. Då bestämdes att Kesko måste sälja 60 Siwa- och Valintatalobutiker till konkurrenterna.

Den detaljerade utredningen ska bli klar inom tre månader.

Det var i juni som Stockmann kom överens om att sälja sina matbutiker till S-gruppen. 

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00