Myndighet uppger att personal smugglar stickvapen, telefoner och droger till fängelser: "Anklaga inte hela vaktpersonalen"

Personal vid fängelser runtom i landet kan enligt ett utlåtande från Brottspåföljdsmyndigheten ha använts till att smuggla föremål utan deras vetskap. Arkivbild. Bild: SPT

Myndighet beskyller fängelsepersonal för att smuggla in förbjudna föremål till kriminella gäng i landets fängelser, enligt Aamulehti. Fängelsetjänstemännens förbund ryter till om anklagelserna.

På torsdagen rapporterade bland annat Aamulehti att personal vid finländska fängelser deltar i att smuggla in telefoner och andra olovliga föremål till fångar.

Nyheten kom i efterskalvet av det stora myndighetssamarbetet mot United Brotherhood och dess underavdelning Bad Union.

Enligt medieuppgifter beskyller Brottspåföljdsmyndigheten sin egen personal vid fängelserna för att medvetet eller omedvetet föra in föremål till de kriminella gängen i fängelserna. Myndighetens expertutlåtande ska ha varit en del av bevismaterialet som förra veckan ledde till många polisoperationer och husrannsakningar på olika håll i Finland.

På måndagen meddelade Polisstyrelsen att man yrkar på att tingsrätten upplöser United Brotherhood och Bad Union.

På fredagen reagerade Fängelsetjänstemännens förbund på anklagelserna i ett pressmeddelande. Förbundet är upprört över att utlåtandet har läckt till medier som därmed svartmålar fångvaktarna.

– Om uppgifterna om de förbjudna föremålen stämmer, är situationen allvarlig. Det är ändå upprörande att halvfärdiga processer publiceras offentligt, säger förbundets ordförande Antti Santamäki i pressmeddelandet.

Enligt honom är det fel att anklaga hela personalen för några enstaka fall.

Brottspåföljdsmyndigheten är en myndighet som verkställer fängelsestraff och samhällspåföljder och lyder under Justitieministeriet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning