Myndighet: Alla ska få delta i Stafettkarnevalen

Masstafetten i full gång.Bild: HBL-arkiv

Eleverna bör samma möjligheter att åka till Stafettkarnevalen. Det slår Regionförvaltningsverkets svenska enhet för bildningsväsendet fast.

Ett klagomål lämnades in till Regionförvaltningen när inte alla intresserade på en årskurs i Vikinga skola i Vasa fick tävla i Stafettkarnevalen.

Så vitt juristen Thomas Sundell på Regionförvaltningsverkets svenska enhet vet är det här första gången ett sådant klagomål lämnats in.

– Men själv har jag bara ett sex års perspektiv på det, säger han till FNB.

I ett pressmeddelande på tisdagen skriver Sundell att skolan inte får särbehandla elever i samma årskurs så att endast de som uppnår ett visst resultat i en uttagning får delta i Stafettkarnevalen.

Enligt Regionförvaltningsverket har Vikinga skola skrivit in deltagandet i Stafettkarnevalen i sin läsårsplan. Därför utgör den en del av skolans verksamhet. Det innebär att alla elever i samma situation, exempelvis alla på samma årskurs, måste ha möjlighet att på lika grunder delta i skolans verksamhet.

I vissa skolor utgör Stafettkarnevalen en obligatorisk skoldag vilket i praktiken betyder att alla åker till Olympiastadion i Helsingfors, sitter i publiken, deltar i hejarklacken eller tävlar.

– Det finns också sådana varianter att de som vill åka får vara med i hejarklacken och resten stannar kvar och har en vanlig skoldag. Det är med samma princip som lägerskolor att deltagandet är frivilligt, säger Sundell. 

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33