Stygg, styggare, styggast

Bild: Okänd

Suicide Squad landar med en hype som heter duga.

ACTION

Suicide Squad

Regi och manus: David Ayer. Foto: Roman Vasyanov. I rollerna: Margot Robbie, Will Smith, Joel Kinnaman, Jared Leto.

I en situation där Batman målat in sig i ett hörn och där pojkscouter i stil med Stålmannen gått och blivit för mesiga finns det en stor efterfrågan efter mera orakade hjältetyper, såsom Deadpool.

I samma liga spelar Suicide Squad, en utomordentligt fräck och nihilistisk sak som tar avstamp i det Läderlappen-vänliga DC Comics-universumet, men som trots detta bullar upp med en handfull fräscha ansikten.

Det handlar inte minst om Harley Quinn (Margot Robbie), den före detta psykiatern, nu fullblodspsykopaten, som efter sina turer med pojkvännen Joker (Jared Leto) förpassats bakom lås och bom.

I sinkabirum trivs också Floyd Lawton alias Deadshot (Will Smith), hitman och småbarnspappa. Och eftersom det drar ihop sig till ett självmordsuppdrag modell rädda "Midway City" får man flankstöd av andra fulingar, bland dessa Jay Hernandez toktatuerade eldslukare El Diablo och före detta yrkesmilitären Rick Flag (Joel Kinnaman).

Suicide Squad landar med en hype som heter duga och helt malplacerade är väl denna inte – låt sen vara att Suicide Squad knappast är för var smak.

Inte bara visar regissören David Ayer (Fury) långfingret åt allt vad moral, pli och hyfs heter. I fröken Quinn, Margot Robbies festliga Pippi-Långstrumps-struliga-stora-syrra-kreation, har filmen en drivkraft som heter duga.

Förstås kunde man hävda att Ayer har en tendens att bjuda över, att det ibland blir lite väl mycket av det datorgrafiska. Men hellre det än en Batman versus Superman. Attityden är det nämligen inget fel på, inte heller musiken: Sabbath, Stones & AC/DC.

Krister Uggeldahl

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning