Mycket nordiskt i världsbyn

Nasrin Madani. Författaren och censurmotståndaren Nasrin Madani är en av gästerna på festivalen Världen i byn. Bild: Kristian Carlsson

Under lördag och söndag väntas tiotusentals personer delta i festivalen Världen i byn i Kajsaniemiparken.

Från arrangörshåll noteras att Världen i byn i år har ett nordiskt orienterat program.

– Det är för att ge en inblick i gemensamma nordiska värderingar som jämlikhet och demokrati. I dag är dessa värderingar utsatta för turbulens, bland annat i och med de utmaningar som globaliseringen fört med sig, till exempel flyktingskrisen och internationell skatteflykt, berättar informatören Johanna Eurakoski vid huvudarrangören Kepa, som är en paraplyorganisation för över 300 finländska medborgarorganisationer inom utvecklingssamarbete.

I vanlig ordning bjuder festivalen på tiotals konserter, diskussioner och en hel del litterärt program. Inträdet är gratis och över 60 kök serverar smakbitar från jordklotets alla hörn.

På programmet – som i sin helhet kan läsas på evenemangets webbplats – märks bland annat den svenska hiphop-gruppen Looptroop Rockers som uppträder på söndag klockan 14.45, och den finländska eurovisionsrepresentanten Sandhja som står på scen klockan 17.20 samma dag.

Identitet och censur

Det nordiska temat märks tydligt i de planerade scendiskussionerna, till exempel i den som går under rubriken "Jag – en nordbo?" och startar 13.15 på lördag på Mekong-scenen. Här diskuterar konstnärer med olika ursprung nordiska värderingar och identitet. Deltar gör Helge Lunde (Norge, ledare för nätverket Cities of Refuge), Jowan Safadi (palestinsk musiker), Ilona Gill (pakistanskfödd Voice of Finland-deltagare), Deeyah Khan (norsk dokumentarist med rötter i indiska Punjab) samt Shivani Ahlowalia (rappare med rötter i Punjab). Moderator är Cátia Suomalainen Pedrosa, verksamhetsledare vid interkulturella föreningen Kassandra.

Finlands PEN får i sin tur besök av författaren Nasrin Madani. Hon kommer från svenska Växjö, är född i Iran 1979, skrev sin första roman när hon var bara 18 år och tilldelades det prestigefulla Sadegh Hedayat-priset 2007. Ofta har hennes författarskap handlat om kvinnornas och minoriteters status i Iran. Madani har dessutom länge kämpat mot den iranska censuren och därför blivit utsatt för förföljelser. Hon blev Växjös första fristadsförfattare 2012–2014 och hennes novellsamling Jag har passerat torra årstider gavs ut på svenska 2014. Nu ska novellen En tom livmoder publiceras i Finland, som en del i Finlands PEN:s Fria Ordet-skriftserie.

På söndag deltar Nasrin Madani i en paneldiskussion om yttrandefriheten och fristäder. Den äger rum på Mekong-scenen och startar klockan 12.30.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning