Mycket mer än bara en ballerina

"Kanske andra får sin balans genom att bara vara i balettvärlden. Men jag uppträder bättre om jag har ett liv utanför baletten." Bild: Karl Vilhjálmsson

– När någon säger att du är dålig på det du älskar mest, så krossas din dröm. Claire Voss var 16 år när hon kastades ut från balettskolan i Paris. Hon fick höra att hon inte var tillräckligt begåvad. I dag skriver hon om sina upplevelser av den andra, den tuffa sidan av balettvärlden.

– Jag vill inte få det att verka som att jag hatar balett. Den är ju mitt liv.

Det är det sista Claire Voss säger under intervjun innan hon skyndar i väg med den vita träningstutun över axeln för att hinna med sjuans spårvagn i Hagnäs. Efter sex år på Finlands nationalopera packar fransyskan nu ihop och tittar tillbaka på karriären som professionell ballerina. Trots att hon fortfarande "andas, äter och sover balett" har Finland gett henne insikten att det finns så mycket mer i henne än bara ballerinan Claire. Inte så att hon vill lägga av. Flyget till operan i Perth i Australien går om några veckor.

– Jag fortsätter dansa så länge som jag känner att jag är nöjd med det, säger hon.

Men hon vill glänta på dörren och berätta om uppoffringarna, konkurrensen och kroppsstressen som hela tiden ligger och bubblar under balettvärldens glittriga yta. Det gör hon på Facebooksidan Like a Voss .

– Jag försöker att inte vara respektlös mot någon. Det här är mina upplevelser och min historia. Kanske folk också uppskattar en föreställning mer när de läst om balettens andra, mera realistiska sida.

"Publiken i Finland är ibland blyg under applåderna. Men den har varit fantastisk och ödmjuk. Jag har aldrig tidigare känt ett så starkt stöd från en publik" Bild: Karl Vilhjálmsson

Om att vara ledsen och dansa

Det åskådaren ser är fantastiskt böjliga och eleganta artister som ibland kan dansa i tåskor i timmar.

– Som jag ser det säljer vi balettdansare drömmar till vår publik, som dessutom betalar mycket för att se oss.

Voss förlorade nyligen sin mormor. Det hände samtidigt som hon dansade en krävande och viktig roll.

– Min familj satt i publiken den kvällen. De berättade att mormor låg på sjukhus men inte hur allvarligt det var.

Hur är man förtjusande eller explosiv på scen när man är ledsen, deppig eller annars har en svacka i livet?

– Publiken som sitter framför dig vill se det bästa du kan ge. Men du är bara människa. Vissa dagar bara går det inte samtidigt som du måste försöka. Magin som uppstår på scen brukar hjälpa. Som tur var visste jag inte hur illa det var med mormor den kvällen för annars hade jag inte haft styrkan att gå upp på scen.

Ålder: 28

Kommer från: Metz, Frankrike.

Aktuell som: Balettdansös som slutar på operan i Helsingfors efter sex år. Flyttar till Perth där hon börjar på West Australian Ballet. Skriver om balettens baksidor och utmaningar på Facebook-sidan Like a Voss.

Axplock ur karriären: Ballet Central i London, Dortmund Ballet i Tyskland, Zürich Ballet i Schweiz, Finlands nationalopera.

Favoritmusik från en balett: Jag uppskattar Kurt Heinz-Stolzes arrangemang av Pjotr Tjajkovskijs musik för baletten Onegin.

Svackorna syns också på träningarna.

– Klart att alla är förstående om du har en jobbig period i ditt liv. Nu kanske jag säger något som de flesta är rädda för att säga, men är du inte bäst finns det alltid en annan tjej bakom dig som är närvarande, superpositiv och gör sitt bästa. Det finns hundratals unga kvinnor som bara väntar på att ta din plats. Inte så konstigt att pressen på dig blir stor då.

Konkurrensen dansarna emellan finns också där hela tiden.

– Vi beter oss alla respektfullt och vuxet. Men tänk dig att man söker två ballerinor för två roller och det finns låt säga 50 dansare i kompaniet. Vi vill såklart alla ha rollen.

Det värsta Voss varit med om var när hon fick en viktig roll och personer som hon trodde var vänner vände henne ryggen.

"Jag tänker hela tiden på vad jag kunde jobba med när jag inte längre är ballerina. När du vet att du kan göra annat är du nöjdare i nuet. Jag kan tänka mig att bli event manager" Bild: Karl Vilhjálmsson

– Det finns förstås alltid två sidor av en historia. Men jag var besviken. Jag fick inte det stöd jag ville ha.

Rollbesättningslistorna är ett annat stressmoment. Varje gång baletten sätter upp en ny produktion kommer det upp listor med namn på vilka dansare som får vilka roller.

– Det är förfärligt. Antingen blir ditt liv underbart efter du läst listan eller så känns livet skit i en vecka. Dansare lägger ofta mycket press på sig själva och orsakar oftast sin egen utbrändhet. Också jag har drabbats av det. Det är för att vi kräver för mycket av oss själva samtidigt som omgivningen fortfarande kräver att vi är 150 procent hela tiden.

Redan i tidig ålder får spirande balettlöften höra om hur de är ersättliga. Om de lyckas bli utexaminerade som dansare så väntar en knivskarp konkurrens om jobben i ett balettkompani. För att ge ett exempel: Det fanns tio lediga jobb på Finlands Nationalopera. Fyrahundra sökte. Claire Voss var en av de tio som fick jobbet.

– Det är lustigt när kompisarna föreslår, "hej, men sök jobb på American Ballet Theatre i New York". Jag svarar "jo visst, men det är inte möjligt!" Jag känner mig så välsignad över att jag fick jobbet i Australien för jag trodde aldrig att jag skulle få en sådan här chans. När du får ett jobb tar du det. Det är bara balettens superstjärnor som kan välja och vraka. Men inte ens då kan man vara säker.

Klart att jag är Claire, ballerinan, men jag är först och främst bara Claire.

Om uppmärksamheten

Att jobba som ballerina ger dig också ett visst mått av uppmärksamhet som du annars inte skulle få. Det har hänt att personer vill bli vän med eller dejta Voss för att hon jobbar med det hon gör.

– På Tinder är den första kommentaren alltid "herregud du är en ballerina". Plötsligt är de mer intresserade. Eller när jag träffar nya människor och jag berättar vad jag gör så noterar jag omedelbart en reaktion. Klart det är väldigt smickrande. 70 procent av min personlighet är balett men de resterande 30 procenten är lika viktiga. Klart att jag är Claire, ballerinan, men jag är först och främst bara Claire.

Det som många proffsdansare frågar sig är vad som händer när de lägger tåskorna på hyllan.

– Kanske det till viss del handlar om osäkerhet hos mig. Men om du upplever att uppmärksamheten du får beror på ditt jobb så är det lite skrämmande. Du frågar dig själv om du kommer att förlora allt när du slutar med baletten. Jag har sett många som haft svårt att släppa baletten när de lagt av. Ditt yrke definierar dig så mycket.

Mina lärare sa att jag var deformerad. Att mina ben är för korta för min torso. Att höra ordet deformerad när du är 14. Vad de än säger är de dina mentorer och du tror att de berättar sanningen.

Om kroppsideal

Fantastiska linjer, långa ben och vackert utseende. Det är den klassiska definitionen på hur en ballerina ska se ut. Men det är ohyggligt få som passar in på den beskrivningen.

– Jag har alltid fått höra att jag inte har den perfekta ballerinakroppen. Mina lärare sa att jag var deformerad. Att mina ben är för korta för min torso. Att höra ordet deformerad när du är 14. Vad de än säger är de dina mentorer och du tror att de berättar sanningen.

Och vilken tonåring skulle inte få ärr i själen av en lärare som säger "dra in fettet" när du ska öva på din utåtvridning av fötter, knän och höfter.

– Det ledde verkligen inte till att min utåtvridning blev bättre. Vad du vill höra är "okej, kanske du inte har den perfekta kroppen, men låt mig visa hur du blir den perfekta dansaren".

Vissa lärare upplevde hon som direkt elaka.

– Jag vet inte varför de var det. Kanske de inte kunde lära ut balett på något annat sätt. Kanske de själva haft elaka lärare eller kanske var de frustrerade på den karriär de inte fick. Men jag måste säga att jag haft fantastiska lärare också.

Det här är också en av orsakerna till att hon skriver om sina erfarenheter. Så att unga med drömmar kan ta del av det och inse att de kan bli något. Och att de inte ska låta en dum lärare förstöra självförtroendet.

Ätstörningar är vanliga inom balettvärlden. Alltid är det någon som vill gå ned ett eller några kilon.

– Jag kan inte komma på någon ballerina som är extremt nöjd med hur hon ser ut. Unga kvinnor med de bästa kropparna kommer ändå att säga "titta, på den här delen av kroppen är jag tjock".

Men det är svårt att ignorera kroppen för den är dansarens verktyg.

– Du har på dig en tajt leotard under träningarna. Du ska inte egentligen se dig i spegeln, men du gör det ändå, för de finns överallt i balettsalen. Efter en helg med för mycket god mat syns det direkt på dig.

"Jag har så mycket kvar att lära. Det slutar aldrig" Bild: Karl Vilhjálmsson

Om uppoffringarna

Det är mycket som en ballerina inte kan göra. Hon måste varje dag tänka på att vara försiktig, att inte skada sig själv. För det kunde äventyra hennes karriär.

– Om kompisarna frågar om jag vill gå ut med dem en torsdagskväll och jag har en viktig föreställning nästa kväll så säger jag nej. De kan gömma sig bakom en datorskärm nästa dag, det kan inte jag. Försök dansa hela dagen om du varit uppe sent kvällen innan eller om du har baksmälla. Det är omöjligt! Det märks direkt om du inte är knivskarp eller har dåligt fokus under repetitionerna.

– Speciellt när vi övar inför en ny produktion måste du vara utvilad när du lär dig nya steg. Du vill inte skada dig på grund av något så dumt som att du inte sov tillräckligt natten innan. Så, som ballerina kompromissar du hela tiden.

Claire Voss var bara tio år gammal då hon beslöt sig för att bli proffsdansare. Fyra år senare lämnade hon familjens hem och flyttade till Paris för att gå i balettskola.

– Det är så mycket jag valt bort, speciellt som tonåring: killar, fester, att ha ett liv på helgerna. Det var balett, skola och sömn. Inte så mycket mer. Men jag visste att jag skulle ha tid för det i framtiden.

Och den tiden kom i Finland.

– Mina roligaste historier kommer från tiden i Finland. Jag har vuxit som kvinna och dansare här. Därför kommer Finland alltid att ha en speciell plats i mitt hjärta.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning