Mycket mat och sprit höjer vikten

Vill man magra måste man äta och dricka mindre än vad kroppen behöver.

Så länge som jag minns har man varnat för stor konsumtion av vissa födoämnen. Först i raden var smör, sedan margarin, spenat, havregryn, leverlåda, chips, vitt bröd, hamburgare, drycker med olika sötningsmedel, socker, karragen i grädde och nu även ris.

Hur mycket varningarna tagits ad notam är troligen inte undersökt. I vissa fall har man ändrat födoämnet och minskat på fett, salt och så vidare. Troligen har man snart glömt varningarna och återgått till inövad konsumtion. Glädjande är det att Finlands befolkning aldrig tidigare ätit så god och hälsosam mat och även varit så friska, som nu.

Medellängden har vuxit så att männen är 180 cm och kvinnorna 166 cm. Livslängden har stigit så att kvinnorna i medeltal lever till 83 år och männen till 77 år. Tyvärr finns det dock alltför många personer med kraftig övervikt som disponerar för diabetes, anstränger hjärta, benbyggnad och leder med mera. Motion är viktig för alla människor, men minskar inte på vikten. Träning bränner inte fettet.

Givetvis ökar träningen i viss mån kroppens energibehov, men ofta växer även aptiten. Musklerna växer och väger mera än fettet. Övervikten beror på många olika orsaker men har en gemensam faktor. Om man dricker mycket sprit och äter mera än vad kroppen behöver ökar man i vikt. Vill man magra måste man äta och dricka mindre än vad kroppen behöver.

Olof Palmgren Medicine- och kirurgie doktor, Helsingfors

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning