Mycket kvar att göra

Finlands volleyherrar kämpar näst i EM-åttondelsfinal. Bild: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Finlands herrar tog sig vidare till playoff i EM i volleyboll i Polen. Det innebär att herrlaget hör till Europas tolv bästa lag och slipper kvala till nästa EM.

Men ungefär här tar det positiva slut när det gäller att kommentera gruppspelet i Gdansk. För helt ärligt hade Estland förtjänat en plats i nästa omgång i Krakow betydligt bättre än finländarna.

Slutspelsplatsen låg aldrig i herrlagets egna händer. Efter den knappa segern mot Estland och de två förlusterna mot Polen och Serbien måste herrarna vänta på resultatet från gruppens sista match, Polen mot Estland för att kunna vara säkra på avancemang.

Efter att ha suttit på läktaren och sett de polska supportrarna heja fram de egna med benägen hjälp av arrangörernas musik och annat program är det bara att konstatera att polackerna är svårslagna på hemmaplan. Det är givetvis inte bara ljudnivån på arenan som avgör, Polen har också ett helt lag med skickliga spelare.

Trots det förlorade Polen öppningsmatchen mot Serbien i Warszawa inför en fullsatt stadion med 70 000 åskådare. Huvudet höll inte på de polska spelarna, var en supporters förklaring.

Huvudet ja. Kanske det är där man åtminstone delvis kan söka förklaringen till Finlands svaga uppvisning i gruppspelet. Visserligen lyckades herrarna ta en knapp seger mot Estland, en seger som räckte för att gå vidare. Men efter att ha sett Estland spela mot Polen och Serbien är det bara att konstatera att vår södra granne var betydligt bättre än vi på de flesta delområden.

Finlands landslag har delvis genomgått en föryngring, men de yngre spelarna borde ha ett behov av att visa vad de går för. Få av dem fick ändå chansen i Gdansk. Markus Kaurto hörde definitivt till dem som klarade sig bra, i övrigt spelade mest de som varit med redan förr, medan nykomlingarna kanske hade förtjänat en chans att visa vad de går för.

Olli-Pekka Ojansivu har länge varit lagets klippa. Hårda servar, hårda smashar och ett spel som fått motståndarna att darra. Att han varit magsjuk kan vara en delförklaring till den tama uppvisningen i Gdansk, men en annan är säkert att motståndarna lärt sig läsa Ojansivus spel. Tidvis glimtade han till, men det var allt. Och någon annan storstjärna att ta över har Finlands lag inte.

Själv sade Ojansivu efter gruppspelet att det ska vara roligt att spela, att det inte är något man gör med gnisslande tänder. Så sant som det är sagt. Men tyvärr såg herrlaget alltför sällan ut att ha roligt på planen.

Ska man ta med sig något positivt från Gdansk till playoff i Krakow så är det säkert måndagens sista set mot Serbien. Där fanns en kämpaglöd som saknats i de tidigare matcherna. Men fortfarande var det finländska spelet tidvis alldeles för mjukt för en storturnering. Där motståndarna smashar bollar i finländarnas planhalva kastar herrlaget bollar till motståndarsidan som är alldeles för lätta att plocka upp.

Tränaren Tuomas Sammelvuo är en person som vill se det positiva i det mesta och han har efter matcherna talat om hur spelarna lyckats på bred front och om hur playoffplatsen är resultatet av hårt arbete.

Må så vara, men det räcker inte till med tanke på att ta sig vidare, inte heller med tanke på fortsättningen på längre sikt. Kan hända att det ser fel ut från läktaren sett, men stundvis har det känts som om spelandet sker alltför mycket på rutin.

Här ska givetvis erkännas att ingen har så rätt som de tusentals åskådarna. De vet alltid bäst vem som borde spela och hur en slipsten ska dras på planen. Men ändå, spelglädjen Ojansivu pratar om har sett ut att saknas.

Om Finlands olympiska kommitté menar allvar med att det är herrarnas volleybollag som ska få resurser att försöka knipa en plats i de olympiska spelen i Japan 2020 krävs mycket också av Volleybollförbundet.

Ungdomarna i landslaget berömmer träningen i de yngre landslagsgrupperna och berättar att man där satsar på att också stärka psyket. Att göra det på bred front är säkert ingen dålig idé.

Och medan herrarna med ett nödrop tagit sig vidare vid EM i Polen är det säkert få som vet hur det gått för damerna som samtidigt spelat vid Universiaden i Taipei.

Jo, Finlands damlag blev femma, med segrar över stora volleybollnationer som USA, Brasilien och Argentina. En bit kvar till EM, VM och olympiska spel kanske, men en prestation som definitivt är värd allt beröm.

Katarina Koivisto Administrativ redaktionschef

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning