Mycket arbete återstår för Yle Vega

Hittills har inget svar getts på vad Vega kommer att göra för att förtydliga musiken för sin målgrupp och ha en klar riktlinje mellan Extrem och Vega.

Det är ju glädjande att Vega har beslutat sig för att spela mera finlandssvensk musik (HBL 5.5). Men Amie Borgars och Johanna Törn-Mangs svar på Vegadebatten lämnar ännu flera frågor obesvarade beträffande den kritik som framförts, främst angående flödesmusiken, men också det journalistiska innehållet och språket, vilket bland annat Gunilla Malm för fram i sin insändare i samma tidning.

Det första man undrar är hur enkäten har gjorts. Svaret var ytterst diffust. Om urvalet var drygt 500 personer (som är rätt lite), hur många av dem var män och hur många kvinnor? Vilken var målgruppen enligt åldern? Förmodar att den var över 35 år (Vegas nedre åldersgräns) enligt finlandssvenskarnas åldersfördelning. Vad frågade man? Vad ville man egentligen veta?

Hittills har inget svar getts på vad Vega kommer att göra för att förtydliga musiken för sin målgrupp och ha en klar riktlinje mellan Extrem och Vega så att flödesmusiken är konsekvent från morgon till kväll och tillfredsställer Vegas lyssnare. Om man nu ökar den finlandssvenska andelen av musiken bör den också väljas enligt målgrupp där Extrem ansvarar för ungdomsmusiken (15–35 år).

Förändringar är tydligen på gång, men mycket återstår ännu för att vi skall få en representativ finlandssvensk vuxenradio.

Hans Rautio Helsingfors

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning