Mycket är oklart kring mannen som hittades död i Kampala

Ugandas huvudstad Kampala.Bild: EPA / DAI KUROKAWA

Den lokala polisen säger till Ilta-Sanomat att brott inte utesluts.

På tisdagen förra veckan hittades en 41-årig finländsk man död på ett hotell i Kampala. Den lokala polisens informatör säger nu till Ilta-Sanomat att dödsorsaken antas vara att hjärtat gav upp, men att brott inte kan uteslutas.

– Det finns inget i bevismaterialet som tyder på det. Men vi utesluter inte möjligheten eftersom det framförts många anklagelser och konspirationsteorier i fallet, säger polisen till Ilta-Sanomat.

Yle berättade på måndagen att mannen hade med sig Patrias broschyrer. Enligt Helsingin Sanomat tog han kontakt med Patria Land-enheten i januari och bad om lov att dela ut deras material i Uganda, bland annat om AMV-pansarfordon. Mannen sade sig ha varit i kontakt med Ugandas försvarsministerium.

Patria uppger i HS att Patria hade inlett en kontroll av mannens bakgrund men inte slutfört den eller ingått något avtal, eftersom det inte fanns några projekt. Patria kontaktas ofta av konsulter som vill samarbeta.

Mannen reste till Uganda tillsammans med bland andra ex-ministern Suvi Lindén. I medier beskrivs mannen som jobbade inom säkerhetsbranschen som en aktiv familjefar som tidigare tävlat på FM-nivå och varit ett känt ansikte i Helsingfors nattliv.

På måndagen förra veckan hittades också en svensk man i 40-årsåldern död på ett hotell i Kampala. Men enligt svenska Expressen verkar det inte finns någon koppling mellan dödsfallen.

– Vi har fått en dödsattest på min son, och han dog på grund av ett hjärta som gav upp. Det finns inga tecken på att något brott ligger bakom, säger den svenske mannens pappa till Expressen.

Svensken hittades på sitt rum vid lunchtid bara timmar efter att han hämtats på Kampalas internationella flygplats, enligt tidningen.