Mycket äckligt, men lite fascinerande också

Smakupplevelse. I musikvideon till låten Yonkers leker Tyler, The Creator med en stor kackerlacka som han sedan mumsar i sig. Bild: Skärmavbild

Tyler, The Creator tillhör de intressantaste hiphop-artisterna just nu, menar Ralf Sandell.

HIPHOP

Tyler, The Creator

Flower Boy (Columbia/Sony Music)

Nog för att han redan tidigare gett intrycket av att vara en av de mer kreativa hiphop-artisterna på senare tid och en personlig rappare också, Tyler, The Creator, men främst är det för videon till låten Yonkers som jag minns honom. Den där han leker med en stor kackerlacka som han sedan mumsar i sig – och spyr upp våldsamt. Mycket äckligt, men lite fascinerande också.

Av en sån här kuf med en bakgrund som frontman i det experimentella LA-kollektivet Odd Future, där också Frank Ocean varit med, kan man vänta sig någonting utöver det ordinära. Omdömet "intressant" kan ha flera konnotationer, men rätt missuppfattat ger det likväl en bild av Tylers artistskap, det jag har hört av hans musik.

Så som i videoexemplet: bra, men också med vissa tendenser till bisarrt effektsökeri.

Inte heller nya Flower Boy är någon alldeles lättsmält, rätlinjig hiphop-platta så när som på ett par spår. Men nu känns det hela utmanande på ett mera givande sätt.

Helhetsintrycket är inbjudande med en mångfasetterad bakgrund som lutar mot elektronisk, experimentell jazz snarare än hiphop. Vilket understryks av de lite trevande, tidvis haltande staccato-beatsen, som dock ger en behövlig udd.

Sticker ut gör också Tylers rap. Att han hör till de bästa rapparna i gamet gör han klart redan i inledande Foreword då han lägger ut texten över ett snyggt Can-sampel.

Förutom en mörk, personlig röst har han ett intensivt flow som han skickligt varierar. Att han slutligen också har någonting att säga är inte mindre väsentligt; frågorna han ställer om såväl hiphopens nuläge som om hans egen ställning är relevanta. Och åter mynnar allt ut i det amerikanska samhällets stora dilemma: rasismen och dess historia.

Ralf Sandell

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning