"Kupp mitt i London" – Myanmars ambassadör sov i bilen

Myanmars ambassadör i Storbritannien, Kyaw Zwar Minn, pratar med polisen utanför ambassaden i London sedan Myanmars militärattaché tagit kontroll över byggnaden. Bild: Alastair Grant/TT-AP

Myanmars militärattaché och andreman i London har genomfört en "kupp" i det lilla och låst ute landets ambassadör från sin egen ambassad. Beskickningschefen har sovit i sin bil utanför ambassadbyggnaden i Mayfair och vädjar nu till brittiska regeringen att ingripa – något som tycks osannolikt.

Bilder tagna utanför ambassaden visar Kyaw Zwar Minn stå och diskutera med en polis, med en take away-kaffe i handen.

– Jag har blivit utelåst, säger ambassadören Kyaw Zwar Minn till nyhetsbyrån Reuters.

– Det är ett slags kupp mitt i London. De har ockuperat min byggnad, fortsätter han.

Krävt Suu Kyis frigivning

Ambassadören har de senaste veckorna gjort sig ovän med militärjuntan som tog makten i Myanmar i början av februari, då han krävt att landets folkvalda ledare Aung San Suu Kyi ska friges.

Kyaw Zwar Minn uppger att han har kontaktat Storbritanniens utrikesministerium, som säger att de följer händelseutvecklingen. Samtidigt har myanmarier samlats utanför ambassaden för att protestera mot juntans behandling av civilbefolkningen.

Den brittiske utrikesministern Dominic Raab fördömer militärattachéns och andremannens agerande, men ambassadören tycks inte kunna räkna med att få hjälp. Storbritannien säger sig nämligen inte längre kunna erkänna Kyaw Zwar Minn som myanmariskt sändebud, då han inte har stöd av sin regering.

Andreman tog kontroll

Kyaw Zwar Minn uppger att det är två anställda som är inblandade och att de tog kontrollen när han lämnade byggnaden, på order av juntan i Naypyidaw. Utöver militärattachén ska det röra sig om ambassadens andreman Chit Win, som tagit över som chargé d'affaires.

Den ordinarie ambassadören hade på torsdagsmorgonen ännu inga planer på att kasta in handduken.

– Det här är min byggnad, jag behöver komma in. Därför väntar jag här, sade han till Reuters.

Sedan kuppen i Myanmar har militären skjutit ihjäl nära 600 människor, däribland en sexårig flicka och ytterligare fler än 40 barn. Omvärlden har fördömt våldet och flera västmakter har infört sanktioner mot juntan.

Poliser vaktade Myanmars ambassad i London på onsdagskvällen. Bild: Niklas Halle'n/Lehtikuva-AFP

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning