Myanmariska flyktingkvinnor säljs som sexslavar till kinesiska män

Kvinnor från det konflikthärjade Kachin i norra Myanmar säljs för att giftas bort med kinesiska män. Bilden visar en soldat från gerillagruppen Kachins frihetsarme (KIA). Bild: TT-AP/Esther Htusan

Unga kvinnor från norra Myanmar säljs och tvingas gifta sig med kinesiska män, enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW)."Han band fast mig och låste in mig i ett rum. Varje gång han kom för att ge mig mat så våldtog han mig", berättar Seng Moon som varit i människohandlarnas händer.

Seng Moon var 16 år gammal när hon såldes till en kinesisk man. Hon bodde då i ett flyktingläger, efter att ha flytt inbördeskriget i staten Kachin i nordöstra Myanmar (Burma).

Efter att ha erbjudits jobb som kock i Kina av sin svägerska tackade Seng Moon ja. Hennes familj behövde pengarna, berättar hon i en ny HRW-rapport.

Men något jobb fanns inte. På vägen till Kina blev Seng Moon drogad av sin svägerska. När hon vaknade upp satt hon fastbunden hemma hos en kinesisk familj.

"En kinesisk man tog mig till ett rum. Där band de fast mig igen och låste in mig. Varje gång mannen kom för att ge mig mat så våldtog han mig", berättar Seng Moon för HRW, som har intervjuat 37 offer för människohandel i Myanmar.

Få vuxna kvinnor

Bakgrunden till människohandeln är komplex. Myanmar har härjats av konflikter och strider ända sedan landet blev självständigt 1948. I landets nordöstra delar, i staterna Shan och Kashin, utkämpas strider mellan den myanmariska armén och gerillagruppen Kachins frihetsarme (KIA), vilket har orsakat stor nöd och fattigdom i området.

Gränsen mellan Kachin i Myanmar och Kina. Bild: TT-AP/Esther Htusan

Samtidigt råder en växande obalans mellan könen i grannlandet Kina, där andelen vuxna män är betydligt större än andelen kvinnor. Obalansen härleds till Kinas så kallade ettbarnspolitik, i kraft mellan 1975 och 2015, då de flesta familjer föredrog pojkar framför flickor. British Medical Bulletin uppskattar att dagens Kina saknar mellan 30 och 40 miljoner kvinnor; kvinnor som skulle ha varit vid liv i dag om de inte hade övergivits eller aborterats bort under de åren.

Vill ha barn

I stället växer människohandeln med kvinnor, enligt HRW. 226 sådana fall konstaterades av myndigheterna i Myanmar 2017 – som sannolikt bara är toppen på ett isberg, enligt organisationen. I en studie som forskare vid Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health i USA publicerade i december slås fast att 7 500 kvinnor från Kachin- och Shan-staterna i Myanmar fallit offer för tvångsgifte i Kina.

Ofta är syftet att avla barn, snarare än att vara en brud åt mannen, enligt vittnesmålen från offren.

HRW riktar skarp kritik mot såväl myanmariska som kinesiska myndigheter för deras oförmåga att stoppa människohandeln.

Ständiga våldtäkter

I rummet där Seng Moon hölls fången fanns bara ett förtäckt fönster. För att hålla koll på dagarna ritade hon streck på väggen.

"Efter två månader drog de ut mig ur rummet och pappan till den kinesiska mannen sade att vi var gifta, att vi skulle vara snälla mot varandra och skaffa en familj", säger hon.

Så fort mannen hade tagit hem henne så våldtog han henne omigen.

"Han sa bara 'jag har köpt dig, du är min fru, jag har köpt dig'", berättar Seng Moon, som så småningom blev gravid efter övergreppen.

Efter förlossningen frågade hon om hon fick lov att återvända till Myanmar och fick svaret att "ingen skulle följa efter" – men bara om hon lämnade barnet. Efter två år lyckades Seng Moon fly tillbaka till Myanmar, tillsammans med sitt barn. Nu bor hon i ett flyktingläger och fasar varje dag för att de som höll henne fången ska söka upp henne.

"Jag är så rädd. Familjen kommer att försöka hitta mig", säger hon.

Myanmar (Burma) ligger i Sydostasien och gränsar till Kina, Laos, Thailand, Bangladesh och Indien och har en befolkning på närmare 54 miljoner, enligt beräkningar från 2018.

Huvudstaden heter Naypyidaw men fram till 2005 var landets största stad Rangoon huvudstad.

Burma koloniserades på 1800-talet av Storbritannien men blev självständigt 1948. Militären tog makten 1962 och styrde enväldigt fram till 2010, då en viss demokratisering inleddes. Konflikterna i staterna Shan och Kachin har pågått sedan 1948.

Den tidigare oppositionsledaren Aung San Suu Kyi, som i dag leder en civil regering, tilldelades Nobels fredspris 1991 för sin demokratikamp. Våld och förtryck mot den muslimska folkgruppen rohingya har under de senaste åren lett till en intensiv flyktingvåg från framför allt delstaten Rakhine till Bangladesh. Aung San Suu Kyi har fått omfattande kritik för ovilja eller oförmåga att hantera minoritetsbefolkningens rättigheter.

Källor: NE, Landguiden, AFP

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning