Suu Kyi i rätten — anklagas för nytt brott

Protester i Mandalay under söndagen. Bild: TT-AP

Dagen efter den våldsamma söndagen i Myanmar, när minst 18 personer dödades, riktas allt ljus mot den fängslade ledaren Aung San Suu Kyi, som framträder i rätten. Anklagelseakten har utvidgats med ytterligare ett brott.

Polis och militär uppges vara utposterade på flera nyckelplatser i Myanmar (Burma) och nya demonstrationer har ägt rum i bland annat Rangoon, men inga nya större sammandrabbningar rapporterades under förmiddagen, lokal tid.

Båda sidor väntade då på nyheter om Aung San Suu Kyis domstolsförhandling, som ska ske under måndagen. När ledaren väl framträdde i rätten, via videolänk, tycktes hon vara vid god vigör.

Suu Kyi anklagas av militärjuntan för illegal import av kommunikationsutrustning och för att ha brutit mot pandemiregler. Hon sattes i husarrest vid kuppen den 1 februari.

Har inte träffat sin advokat

Suu Kyis advokat Khin Maung Zaw har inte fått prata med sin klient inför mötet i domstolen och att han hoppas att rätten ska godkänna honom som hennes ombud. Han säger även att dagens samling handlar om preliminära förhandlingar och att fastställa en tidsplan för en rättegång.

En ny anklagelsepunkt har tillkommit, med den ungefärliga innebörden offentliggörande av information som kan orsaka rädsla eller oro.

Det har varit oroligt i Myanmar sedan militären tog makten och grep Suu Kyi, men söndagen var den dödligaste hittills och FN har fördömt militärjuntans upptrappade våld mot de prodemokratiska protesterna.

Militären tyst

"Under dagen, på flera platser över hela landet, har polisiära och militära styrkor konfronterat fredliga demonstrationer med dödligt våld och livsfarligt våld som, enligt trovärdig information till FN:s människorättsorgan (OHCHR), lett till minst 18 döda personer och över 30 skadade", konstaterar OHCHR i ett uttalande.

Varken polisen eller militärjuntan, med general Min Aung Hlaing i spetsen, har kommenterat uppgifterna om våldsamheterna.

Militären hävdar att den agerade på grund av valfusk i parlamentsvalet den 8 november, något internationella valobservatörer ifrågasatt. Suu Kyis parti Nationella demokratiska förbundet vann en jordskredsseger i valet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning