Myanmar blockerar Facebook

En militärkonvoj patrullerar gatorna i Mandalay i Myanmar. Bild: TT-AP-STR

Myanmars nya militärstyre har kapat tillgången till Facebook i landet, och med det stora delar av internet. Samtidigt skärper FN:s generalsekreterare António Guterres tonen mot Myanmar.

Offentliga protester har i stort inte förekommit i Myanmar sedan militären genom en kupp i måndags tog makten, men på torsdagsmorgonen protesterade en liten grupp demonstranter i staden Mandalay mot det nya militärstyret.

Ett videoklipp som lagts upp på Facebook visar omkring 20 personer i landets näst största stad som skanderar "Släpp våra gripna ledare nu" och bär banderoller med budskap som "Folket protesterar mot militärkuppen".

I stället för att visa sitt motstånd på gatorna har befolkningen visat sitt motstånd på just Facebook, men under torsdagen kom uppgifter om att tillgången till plattformen strypts.

Militärstyret meddelar att de vill stänga av tjänsten till och med söndag "för stabilitetens skull".

Synonymt med internet

För många i Myanmar är Facebook synonymt med internet och flera oppositionella i landet har använt sajten för att kommunicera med omvärlden och myanmarierna.

Telenor är en av landets största teleoperatörer och det norskägda företaget bekräftar i ett uttalande uppgifterna och säger att man var tvingad att lyder ordern, men att beslutet inte "baseras på nödvändighet eller är proportionerligt i enlighet med internationella mänskliga rättigheter".

Även Facebook bekräftar avstängningen och uppmanar styret att snarast koppla upp befolkningen igen. Företaget uppger även att de behandlar militärkuppen som en kris och tar aktivt bort inlägg som hyllar eller stödjer den.

Guterres protesterar

FN:s generalsekreterare António Guterres, som på onsdagen fördömde militärens agerande, höjer tonen ytterligare i en intervju med The Washington Post.

– Vi kommer att göra allt vi kan för att mobilisera alla viktiga aktörer i det internationella samfundet för att sätta tillräcklig press på Myanmar för att kuppen ska misslyckas, säger han.

– Det är helt oacceptabelt att gå emot valresultaten och folkets vilja.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning