MV-lehti: "Pengarna är slut"

Den kontroversiella nätpublikationen MV-lehti har slut på pengarna. Foto: SPT/SPTBild: SPT/SPT

Nättidningen MV-lehti, som grundades av Ilja Janitskin, är i ekonomisk knipa. Tidningens ledarskribent Juha Korhonen meddelade på fredagen att han lämnar tidningen.

– En människa och ett medium lever inte på den heliga anden. Det är dags att söka mig vidare till nya utmaningar. Pengarna är slut, skriver Juha KorhonenMV-lehtis webbsida.

Den famösa nättidningen MV-lehti har prickats för hatretorik och tidningens nyckelpersoner är för tillfället indragna i ett omfattande brottmål vid Helsingfors tingsrätt.

Tidningens grundare Ilja Janitskin är åtalad för grov ärekränkning och hets mot folkgrupp. MV-lehtis redaktör Asta Tuominen är likaså åtalad för hets mot folkgrupp och båda två ställs till svars för att de har tillåtit publiceringen av antisemitiskt och rasistiskt innehåll på MV-lehtis sajt. Domslutet i den omfattande rättshärvan ges enligt preliminära uppgifter den 28 september.

Tidningens frontfigur och ledarskribent Juha Korhonen, som av taktiska och juridiska skäl undviker titlarna ansvarig utgivare och chefredaktör, skriver att nya polisförhör och åtal är att vänta.

– Jag är på väg till polisförhör den 18 september på grund av tre olika frågor som inbegriper nio olika brottsmisstankar som är förbundna med MV-lehti, uppger Korhonen.

Han åberopar nu rätten till yttrandefrihet och väljer att klä sig i offerkoftan.

– Tyvärr får alternativa medier inte göra sitt arbete i fred utan det försvåras på alla möjliga sätt, skriver Juha Korhonen på MV-lehtis sajt.

Reportern Jessikka Aro, som har väckt åtal mot MV-lehtis frontfigurer, bejublade Korhonens beslut på fredagen på Twitter.

– Hej då, jag kommer inte att sakna dig, skriver Aro.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00