Mutko: "Inte tid att tänka på mig"

Bild: Lehtikuva/Alexander Nemenov

Vitalij Mutkos första kommentar efter uteslutningen av Ryssland från OS är ett eko av president Vladimir Putins.Om sin egen livstidsavstängning från OS är han fåordig.– Nu är det inte tid att tänka på mig, sade han.

Dagen efter Internationella olympiska kommittén besked om att Ryssland portas från OS meddelade Vladimir Putin att den ryska regeringen inte kommer att stoppa ryska utövare som vill tävla under olympisk flagg i Pyeongchang.

När den vice premiärministern Vitalij Mutko, som har stängts av på livstid av IOK på grund av sin dåvarande roll som idrottsminister under Sotji-OS, kommenterar domen mot Ryssland för första gången gör han det med sin chefs ord.

– För oss har idrottarna alltid varit prioriteringen. Att delta i OS är en idrottares rätt. Vi kommer att respektera det och stötta dem fullt ut, sade han sent på onsdagen, några timmar efter Putins tal, enligt Reuters

Ansvarig för VM

Att han själv är portad från OS för all framtid vill han inte kommentera.

– Jag vill inte bedöma IOK:s beslut angående mig. Nu är det inte tid att tänka på mig, säger han.

Mutko var idrottsminister 2008-2016 men har sedan dess befordrats till vice premiärminister. Han är också ordförande i Ryska fotbollsförbundet och ansvarig ledare för landets lokala VM-organisation för fotbollsmästerskapet sommaren 2018. Fifa har kommenterat IOK-domen med att "det här beslutet har ingen inverkan på förberedelserna för VM 2018".

Varit frispråkig

Mutko har, precis som andra makthavare i Ryssland, upprepade gånger dementerat statsstödd dopning i landet och varit en av de mer frispråkiga i ämnet.

– Vet du, om du har sex fem dagar före ett dopningstest kan man finna manligt DNA i dig, har han bland annat sagt som en möjlig förklaring till dopning hos kvinnliga utövare från Ryssland.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning