Muterad coronasmitta i Sverige och Spanien

Frankrike stängde gränsen mot Storbritannien före jul på grund av den nya virusmutationen. Här arkivbild från Dover i Storbritannien. Bild: Kirsty Wigglesworth/TT-AP

Mutationen, som först upptäcktes i Storbritannien, har även spridit sig till Sverige, Spanien, Frankrike och Japan de senaste dygnen. Fyra fall av den nya, smittsammare varianten av coronavirus har konstaterats i Madrid och en person i svenska Södermanland har konstaterats smittad.

Svensken som har testats positiv med viruset reste till Sörmland från Storbritannien för besök över jul. Inga andra i hushållet ska vara smittade.

– Det här är en person som rest till Sverige för att fira jul, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare på region Sörmland.

Enligt Mäkitalo är sannolikheten för smittspridning i Södermanland mycket låg – om den över huvud taget finns.

– Personen har under hela färden betett sig som jag vill bedöma på ett utomordentligt perfekt sett. Likaså transporten från flygplatsen till huset där vederbörande bor, säger Signar Mäkitalo.

Risk för fler smittade

Fram till tisdag eftermiddag har 50 resenärer som anlänt till Sverige från Storbritannien anmält sig för provtagning bara i Sörmland.

– Risken är naturligtvis att det finns fler i Sverige som kan ha den här varianten, säger Signar Mäkitalo.

Sara Byfors på Folkhälsomyndigheten uppmanar personer som varit i Storbritannien och ankommer till Sverige att isolera sig, på samma sätt som personen i Södermanland gjort.

På frågan vad en spridning av det muterade viruset i Sverige skulle betyda för vaccineringsprogrammet, svarar Sara Byfors på Folkhälsomyndigheten att det sannolikt inte väntas få någon betydelse.

Försämringar i sjukvården

Enligt svenska Socialstyrelsen är ingen region i Sverige i katastrofläge. 15 regioner ska vara i förstärkningsläge, fyra i stabsläge och två i normalläge.

– Alla regioner rapporterar om försämringar på både kort och lång sikt, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

536 av landets 684 disponibla intensivvårdplatser med respirator är enligt Socialstyrelsen belagda. Omkring 60 procent av patienterna på intensivvårdsavdelningarna har covid-19.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) bedömer fortsatt att situationen är mycket allvarlig.

– Jul och nyårshelgerna är en särskild utmaning. Pandemin har konsekvenser i alla samhällsområden. Vi uppmanar att alla följer råden och rekommendationer som finns, säger Anneli Bergholm Söder, operativ chef på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Höga tal i Japan

Japan registrerade i fredags 3 800 nya fall – den högsta dygnssiffran hittills – varav fem har den nya brittiska varianten.

Fyra av de fem är utan sjukdomssymptom och en är ett barn som ännu inte fyllt tio år. Hälsominister Tako Wakita säger att eftersom dessa fall upptäckts vid testning på flygplatsen tror man inte att det nyare viruset har nått samhällsspridning.

Hemresande fransman

Även i Frankrike har ett fall med den nya varianten upptäckts. Det var hos en fransk medborgare som bor i Storbritannien. Han kom hem från London den 19 december, och testades positivt två dagar senare.

Franska myndigheter låter göra PCR-tester av alla resande från Storbritannien och även Sydafrika, där ytterligare en ny mutationsgren har identifierats.

Tidigare meddelade irländska myndigheter att man upptäckt ett fall av virusmutationen på juldagen. Liknande misstänkta fall har enligt AFP rapporterats från Tyskland och Libanon.

Danskar smittade

På julafton rapporterades att 33 danskar konstaterats infekterade av den brittiska varianten, och den har även upptäckts i Nederländerna.

Många länder stoppade resenärer från Storbritannien förra helgen när det börjat rapporteras om den nya, mycket smittsammare coronavarianten.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning