Mustonens stora ilska efter det bortdömda guldmålet: "Ett justitiemord, det är pinsamt och skrattretande"

Pasi Mustonen tvingades svälja en tuff finalförlust. Bild: Lehtikuva/Mikko Stig

Det bortdömda målet i förlängningen får förbundskaptenen Pasi Mustonen att gå i taket. "Jag trodde aldrig att jag skulle vara på ett VM där ingen verkar veta vad som gäller", säger han efter finalförlusten.

Nästan en timme hade gått efter avgörandet i VM-finalen mellan USA och Finland. Förbundskaptenen Pasi Mustonen stod fortfarande kvar och lade ut texten om Damlejonens bortdömda mål i förlängningen.

På finska, svenska och engelska upprepade han samma saker:

– Om vi har fått rätt information, så är det ett justitiemord. De tog VM-guldet ifrån oss, säger han.

– Jag trodde aldrig att jag skulle vara på ett VM där ingen verkar veta vad som gäller och det fattas beslut som inte baseras på regelboken.

Petra Nieminen såg ut att ha fixat ett chockartat VM-guld för Damlejonen i mitten av förlängningsperioden. De finländska spelarna hade redan hunnit fira en stund när domarna viftade avvärjande.

Efter videogranskning dömdes guldmålet bort. Sedan föll Finland efter straffar. Mustonen är förbannad på domarna och det internationella ishockeyförbundet.

Enligt Mustonens uppgifter – han poängterar att han inte har tittat i regelboken – är domslutet helt galet.

Det ena alternativet i situationen var att Jenni Hiirikoski, som körde mot den amerikanska målvakten, skulle ha fått en utvisning och målet skulle ha dömts bort. Det andra alternativet är en utvisning till USA:s målvakt och godkänt mål.

– USA:s målvakt fick en utvisning, men målet döms bort. Det är skrattretande och pinsamt. Det är en tragedi och en skandal.

Läs också: Spelarna eniga efter tuffa finalförlusten: "Ser ingen orsak att döma bort det målet"

"De förklarar ingenting"

Han pekar ut finalens ansvariga tyska videodomare med namn.

– Det är hon som har svaret. Hon måste kunna förklara om hon har brutit mot reglerna.

Efter att målet hade dömts bort fick Mustonen ingen förklaring från domarna om vad som var orsaken bakom beslutet.

– De förklarar ingenting. De skyddas och är beordrade att inte kommunicera med oss. De vet att huvuddomarna kan rasa ihop mitt under matcherna och få panik.

Efter finalen säger Finlands förbundskapten att damernas ishockey-VM måste dömas av manliga proffsdomare.

– Det finns ett par kvinnliga domare som är tillräckligt bra, men förbundet vägrar låta män döma i dam-VM. Jag kan förstå beslutet på ett sätt, men de som är på väg upp ska inte döma i VM. Det är sanslöst att vi hamnar i det här läget.

Läs också: Osannolik finalförlust för Damlejonen – hann fira VM-guldet innan USA avgjorde på straffar

"Känner sig som en idiot"

Inför VM hade tränarna ett möte där de diskuterade hur de vill att kommunikationen med exempelvis disciplinkommittén ska fungera.

Enligt Pasi Mustonen fungerar den inte.

– Vi får inte veta något. De lovar att jobba med det, men sedan kommer beskedet att vi inte får veta något. De undervärderar tränarna. Man känner sig som en idiot.

– Om de säger att vi inte får veta något under dam-VM skulle det vara okej. De håller allt hemligt och vill inte informera om något.

Mustonen understryker hur stolt han är över sitt lag. Damlejonen tog sig till sin första VM-final genom tiderna och var enligt de flesta också den värdiga världsmästaren.

– Det är en konstig känsla. Jag hade aldrig trott att jag skulle stå här efter en VM-final och vara besviken. Vi firade ett guld och det hade varit en gigantisk överraskning i klass med USA:s OS-guld 1980. Sedan rycker de bort det. Det är unikt att något sådant kan hända.

Han noterade också en tydlig detalj efter att straffläggningen var avgjord.

– Såg ni att USA var besvikna över ett VM-guld? De visste att det här blev fel. De var ledsna och hade nyss vunnit VM-guld.

Mustonen nämnde också att en protest kunde vara aktuell, men i det internationella ishockeyförbundets regelverk finns inget som tillåter en protest efter avslutad match.

Förbundets ordförande René Fasel förstår den finländska frustrationen.

– Det officiella beslutet fattade videodomarna. Jag kan känna med den finländska sorgen, men jag kan inte ändra situationen, säger han enligt Yle.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning