Mustonen: Då alla lyckas kan vi ta medalj

Jenni Hiirikoski har återhämtat sig från smällen hon fick i huvudet för en dryg vecka sedan och landslagets nyckelspelare är i spelskick inför OS Bild: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Pasi Mustonen vet vad som krävs för att damlandslaget ska få resa hem från OS med en medalj i bagaget.– Då varje spelare i truppen kan få ut maximalt av sig själv når vi framgång.

Finlands landslagstränare Pasi Mustonen vet att Finland i sina bästa stunder kan slå Kanada och USA. Han vet också att laget kan förlora mot på förhand sett svagare motstånd om man själva har en sämre dag.

– Det är en stor skillnad mellan att spela i internationella turneringar där en match avgör allt jämfört med slutspelsserier där man spelar enligt bäst av sju. Om utslagningsmatcherna i OS och VM spelades enligt bäst av sju kunde jag ge dig en lista på medaljörerna här och nu och den listan skulle stämma exakt, säger Mustonen.

– Men då det handlar om en match och oftast en match som avgörs med uddamålet är allt möjligt. Det hjälper inte alltid att dominera stort. Man måste klara av att utnyttja sina lägen och vinna matcherna.

Mustonen vet vad han talar om. Hans landslag slog självaste Kanada i en träningsmatch i vinter men har också förlorat mot både Sverige och Ryssland den här säsongen.

Kanada och USA är som vanligt de största favoriterna och i en klass för sig men efter den nordamerikanska duon är det Finland som är favorit till bronsmedaljerna i Pyeongchang.

– Då samtliga spelare lyckas kan vi ta medalj. De gånger vi nått framgångar har vi haft fyra kedjor som spelat bra, säger Mustonen.

Han presenterade en väntad OS-trupp på måndagen där det finns en bra mix av rutinerade rävar, hungriga unga förmågor och stabila spelare mellan de äldre och de yngre.

44-åriga Riikka Välilä blir alla tiders äldsta finländska damolympier, Jenni Hiirikoski har varit med om det mesta inom internationell hockey och Noora Räty, Anniina Rajahuhta, Linda Välimäki, Mira Jalosuo, Rosa Lindstedt och Michelle Karvinen besitter en enorm rutin. De utmanas och pushas av ungdomarna Ronja Savolainen, Petra Nieminen och Sara Säkkinen.

– Det finns många ambitiösa, begåvade och hungriga unga spelare i laget. Nu gäller det för oss att minimera tillfälligheterna och slumpen och jobba för att hålla en så jämn och bra nivå som möjligt, säger Mustonen.

Då bredden i damhockey inte är lika stor som bland herrarna hade Mustonen ett mindre antal spelare att välja från.

– De sista spelarvalen är alltid svåra och det blev en del svåra samtal med spelare som inte platsade i laget. Fem målvakter kämpade om tre platser, 10 backar om sju platser och 16 anfallare om 13 platser, berättar Mustonen.

Taktiska kunnandet bristfälligt

Mustonen sticker inte under stol med att det finns en del utmaningar inom damhockeyn. Spelarnas hockeyförståelse är inte på samma nivå som herrarnas då de inte på samma sätt följer med hur andra lag och ligor spelar vilket leder till att spelarna inte alltid vet vad de bästa valen är på planen. I synnerhet inte då insatserna stiger och då det krävs snabba beslut.

– Ta en situation där vi leder med ett mål och motståndaren får grepp om matchen. En herrspelare vet att det då kan löna sig att bara spela ut pucken ur zon och dumpa bort den. För damerna är det svårt att spela på olika sätt inom en match, säger Mustonen.

– Då vi brukar dominera mot de europeiska lagen blir deras lägen ofta riktigt farliga motanfall. Då är det oerhört viktigt att veta hur vi ska kunna minska antalet sådana lägen. Det är inte alltid så lätt då spelförståelsen är bristande.

Ryssland och Nordkorea

Inför damernas OS-turnering har förhandssnacket handlat rätt mycket om de dopade ryska idrottarna och att Sydkorea får ett lag förstärkt av en dryg handfull nordkoreaner till turneringen. De båda heta potatisarna är inte något Mustonen är helt tillfreds med.

– Den ryska visselblåsaren Grigorij Rodtjekov sade att han dopade hela det ryska damlaget i OS i Sotji. Ändå har tre av deras bästa spelare varit med hela tiden och deras fall har inte alls behandlats. Jag räknar med att de spelarna blir avstängda – allt annat skulle vara en skandal, säger han med eftertryck.

– Jag förstår inte hur så många av fallen fortfarande inte tagits upp till behandling med bara några veckor kvar till OS.

Fallet med Nordkorea är knepigare.

– Det är ju inte helt enligt OS-andan att spelare får komma med utan att ha kvalat in sig. Jag förstår om de lagen som spelar i B-gruppen reagerar och protesterar mot deras medverkan, säger Mustonen.

Finland spelar i A-gruppen tillsammans med USA, Kanada och olympiska idrottare från Ryssland medan de på förhand sett svagare nationerna Sverige, Tyskland, Sydkorea och Japan.

– Som medmänniska hälsar jag dem välkomna och jag kan se det som en positiv sak att de deltar om det kan lugna ner den internationella politiken. Men sportsligt är jag inte helt övertygad, säger Mustonen.

Fakta

Finlands lag i OS

Målvakter:

Meeri Räisänen, HPK, Eveliina Suonpää, Lukko, Noora Räty, Kunlun Red Star.

Backar:

Isa Rahunen, Kärpät, Rosa Lindstedt, HV 71, Jenni Hiirikoski, Luleå Hockey, Mira Jalosuo, Kärpät, Ella Viitasuo, Blues, Minnamari Tuominen, Blues, Ronja Savolainen, Luleå Hockey.

Anfallare:

Venla Hovi, University of Manitoba, Linda Välimäki, Ilves, Annina Rajahuhta, Kunlun Red Star, Riikka Välilä, HV 71, Petra Nieminen, Team Kuortane, Emma Nuutinen, Mercyhurst University, Sanni Hakala, HV 71, Noora Tulus, Luleå Hockey, Sara Säkkinen, Team Kuortane, Saila Saari, Kärpät, Michelle Karvinen, Luleå Hockey, Tanja Niskanen, KalPa, Susanna Tapani, Lukko.

Finlands matcher i gruppspelet i OS: 11.2 kl. 9.40 Finland–USA, 13.2 kl. 9.40 Kanada–Finland, 15.2 kl. 9.40 Olympiska idrottare från Ryssland–Finland.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03