Mustonen bygger VM-lag med föryngrad trupp

17-åriga Nelli Laitinen är en av de kommande stjärnspelarna i landslaget. Här firar hon sitt mål mot Kanada i vårens VM-turnering tillsammans med Isa Rahunen, Rosa Lindstedt och Ronja Savolainen. Bild: LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Sex spelare utan VM-erfarenhet får chansen att visa upp sig för tränaren Pasi Mustonen i träningsturneringen i Ryssland. – Några av dem är med stor säkerhet med i VM i vår, säger han.

För ett halvt år sedan vann damlejonen ett sensationellt VM-silver efter att ha varit snubblande nära att spela hem VM-guldet i finalen på hemmaplan.

Tränaren Pasi Mustonen får börja bygga ett nytt framgångslag sedan en rutinerad kvartett med sammanlagt 737 landskamper på meritlistan lade av efter hemma-VM. Inte nog med att det handlade om fyra spelare med enorm rutin och ett starkt kunnande – både lagets första- och andracenter lade av.

Det finländska ishockeylandslaget möter Ryssland, Tjeckien, Schweiz och Tyskland i en träningsturnering i Ryssland i början av november. Landslagstränaren Pasi Mustonen har tagit ut följande trupp till turneringen.

Målvakter:

Meeri Räisänen (AIK Stockholm), Noora Räty (Kunlun Red Star).

Backar:

Jenni Hiirikoski (Luleå HF), Aino Karppinen (Kärpät), Nelli Laitinen (Kiekko-Espoo), Rosa Lindstedt (HV71), Sanni Rantala (Team Kuortane), Ronja Savolainen (Luleå HF), Minnamari Tuominen (Kiekko-Espoo).

Anfallare:

Sanni Hakala (HV71), Elisa Holopainen (KalPa), Ida Karjalainen (HPK), Michelle Karvinen (Luleå HF), Ida Kuoppala (University of Maine), Julia Liikala (HPK), Petra Nieminen (Luleå HF), Matilda Nilsson (KalPa), Tanja Niskanen (KalPa), Annina Rajahuhta (Kiekko-Espoo), Susanna Tapani (TPS Akatemia), Noora Tulus (Luleå HF), Viivi Vainikka (Team Kuortane).

Finlands matcher:

6.11 Ryssland–Finland

7.11 Finland–Tjeckien

8.11 Schweiz–Finland

9.11 Finland–Tyskland

Riikka Sallinen, Linda Välimäki, Isa Rahunen och Venla Hovi är borta och nu ska nya spelare försöka fylla luckorna efter dem.

– Jag är säker på att deras ersättare kommer att bli lika bra om inte bättre. Men det tar tid och det är utmaningen för oss just nu, säger Mustonen då han precis presenterat laget till träningsturneringen i Ryssland i början av november.

Sallinen var damlejonens förstacenter i VM medan Välimäki ledde den andra kedjan. Nu blir det Susanna Tapani, som spelat ytter i landslaget, som tar över ansvaret i den första kedjan.

– Både hon och jag har egentligen velat se henne som center de senaste åren men hon har spelat ytter då vi haft så starka centrar. Jag är säker på att hennes enorma arbetskapacitet kommer att komma bättre fram som center, säger Mustonen.

26-åriga Tapani var Finlands tredjebästa poängplockare i VM och lagets främsta målskytt med sina fyra fullträffar.

17-åriga Viivi Vainikka slog igenom förra säsongen och kan nu ta en stor roll i landslaget då två centrar fallit bort.

– Hennes roll kommer att växa och hon får en stor chans att ta et större roll, säger Mustonen.

Läs också: Landslagstränaren Pasi Mustonen: "Ishockeyn behöver sin egen Greta Thunberg"

Vainikka var en av tre ungdomar som fick chansen i VM i våras. Nelli Laitinen och Elisa Holopainen var de övriga och alla tre finns med i truppen till Ryssland och med stor sannolikhet också i laget till VM i vår.

Dessutom finns det utrymme för flera unga spelare att kliva fram och slåss om platserna i VM-laget.

17-åriga backen Sanni Rantala har imponerade stort i säsongens första turnering och kan mycket väl ta en plats i VM-laget.

– Hon är enastående skicklig och oerhört bra på att hitta lösningar på isen. Hon var vår tredje- eller fjärdebästa back då hon spelade sina första landskamper, berömmer Mustonen.

Aino Karppinen, Ida Karjalainen, Julia Liikala, Ida Kuoppala och Matilda Nilsson har inte heller spelat VM förr men kommer att kämpa om platser i den slutliga truppen tillsammans med bland andra Emmi Rakkolainen, Sara Säkkinen, Eve Savander, Vilma Tanskanen, Jennina Nylund och Emma Nuutinen.

Mustonen har med andra ord en hel del alternativ trots att han har en rätt smal spelarmassa att bygga sitt lag från.

– Därför är alla träningsmatcher vi får mycket viktiga, säger Mustonen.

Och han kan inte låta bli att uttrycka sin besvikelse över att turneringen i Sverige ställdes in då det svenska förbudet och de svenska spelarna inte var överens om detaljerna kring ersättningar, försäkringar och annat. De svenska landslagsspelarnas landslagsbojkott ledde till att den turnering som skulle spelas i Luleå i början av november ställdes in. Där skulle Finland ha fått möta både USA och Kanada. I stället blir det nu matcher mot Ryssland, Schweiz, Tjeckien och Tyskland.

– Med tanke på de unga spelarna hade matcherna mot de nordamerikanska lagen varit oerhört viktiga. Holopainen, Laitinen och Vainikka spelade träningsmatcher mot dem förra säsongen och visste vad som väntade i VM. Det hjälpte dem där, säger Mustonen.

Nu får de unga finländska spelarna inte samma erfarenhet och lärdom. I stället får de suga i sig all den kunskap lagkamraterna kan ge dem. Hela 15 av de spelare som var med i VM-finalen mot USA i våras finns med i Mustonens trupp till Ryssland.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning