Musti tackar för sig

Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Längdåkaren Sami Jauhojärvi sätter punkt för sin skidkarriär. I ett pressmeddelande säger Jauhojärvi att beslutet mognat under en längre tid.

Jauhojärvi säger att vinterns hemma-VM i Lahtis bidrog till att hans karriär pågick ett par år längre, annars skulle han ha lagt ner redan 2015.

– Beslutet underlättas också av att jag vet att jag nått mina fysiska gränser. Jag känner inte heller någon bitterhet över ouppnådda prestationer.

Jauhojärvi vann OS-guld tillsammans med Iivo Niskanen i lagsprinten i Sotji 2014. I Lahtis blev det brons för duon efter den dramatiska slutuppgörelsen där Norges Emil Iversen föll rakt in i famnen på Niskanen.

Dessutom har Jauhojärvi tre VM-brons i medaljskåpet

– Jag är inte trött på längdåkningen i sig, men i något skede går det helt enkelt som så att tävlingsinstinkten falnar. Genom att träna kan jag fortfarande söka efter mina gränser i några år, men ur tävlingsperspektiv är den tiden förbi.

– Den största orsaken till att lägga ned är att jag inte längre tror att jag kan kämpa om guld i nästa OS. I och med att jag blivit äldre utvecklas jag i betydligt långsammare takt än förr och på ett år kan jag inte åstadkomma några mirakel.

Jauhojärvi säger att han ännu inte fattat några beslut om vad han vill göra i framtiden. Men hemma finns två små pojkar så därför vill han helst inte börja med något som involverar mycket resande.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03