Musti tackar för sig

Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Längdåkaren Sami Jauhojärvi sätter punkt för sin skidkarriär. I ett pressmeddelande säger Jauhojärvi att beslutet mognat under en längre tid.

Jauhojärvi säger att vinterns hemma-VM i Lahtis bidrog till att hans karriär pågick ett par år längre, annars skulle han ha lagt ner redan 2015.

– Beslutet underlättas också av att jag vet att jag nått mina fysiska gränser. Jag känner inte heller någon bitterhet över ouppnådda prestationer.

Jauhojärvi vann OS-guld tillsammans med Iivo Niskanen i lagsprinten i Sotji 2014. I Lahtis blev det brons för duon efter den dramatiska slutuppgörelsen där Norges Emil Iversen föll rakt in i famnen på Niskanen.

Dessutom har Jauhojärvi tre VM-brons i medaljskåpet

– Jag är inte trött på längdåkningen i sig, men i något skede går det helt enkelt som så att tävlingsinstinkten falnar. Genom att träna kan jag fortfarande söka efter mina gränser i några år, men ur tävlingsperspektiv är den tiden förbi.

– Den största orsaken till att lägga ned är att jag inte längre tror att jag kan kämpa om guld i nästa OS. I och med att jag blivit äldre utvecklas jag i betydligt långsammare takt än förr och på ett år kan jag inte åstadkomma några mirakel.

Jauhojärvi säger att han ännu inte fattat några beslut om vad han vill göra i framtiden. Men hemma finns två små pojkar så därför vill han helst inte börja med något som involverar mycket resande.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00