Musslor på belgiskt vis

Egen majonnäs och hemgjorda pommes frites till absolut nykokta musslor är något av en belgisk nationalrätt. Bild: TT

I Belgien är man tokig i musslor, pommes frites och majonnäs. Med egen majonnäs är det lätt att förstå varför rätten är så populär.

För 4 personer, 30 minuter

2 kg färska blåmusslor

1 gul lök

1 knippa persilja

2 msk olivolja

1 tsk salt

nymald svartpeppar

1 flaska torrt vitt vin (75 cl)

Till majonnäsen:

3 äggulor

1 msk fransk senap

1 tsk vitvinsvinäger

3 dl rapsolja

1 msk kallt vatten

salt

Till potatisen:

10 stora potatisar av fast sort

7–10 dl friteringsolja

flingsalt

Att äta till:

2 citroner

Gör så här:

1. Vispa äggulor, senap och vinäger till pösig smet. Vispa i oljan i omgångar. Avsluta med vatten och salt. Smaka av.

2. Skala och skär potatisen i drygt centimetertjocka stavar. Fritera potatisstavarna i omgångar i 165–170 gradig olja, eller rosta dem i ugnen. Salta med flingsalt.

3. Tvätta musslorna och ta bort de som är öppna eller skadade. Fräs hackad lök och persilja med olivolja i en rymlig kastrull. Tippa i musslorna, salta, peppra, häll på en flaska torrt vitt vin och på med locket. Låt koka upp och vänta någon halvminut. Så fort skalen öppnat sig är de färdiga. Överkoka inte. Lägg upp och servera med majonnäs, pommes frites och citron som man pressar över.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning