Musikvärlden sörjer Fleetwood Mac-grundaren Peter Green

Fleetwood Mac-grundaren Peter Green sörjs av musikkollegor från hela världen. Han gick bort i helgen, 73 år gammal. Arkivbild. Bild: Mark Lennihan/TT-AP

Musikkollegor världen över sörjer Fleetwood Mac-gitarristen Peter Green, som gick bort nu i helgen.

Bland de sörjande finns Mick Fleetwood. Han var en av dem som 1967 grundade det inflytelserika bandet tillsammans med Peter Green.

"Peter, jag kommer att sakna dig, men var lugn i att din musik lever vidare. Tack för att du bad mig att bli din trummis för så många år sedan. Vi gjorde det bra, och banade en jävligt bra musikalisk väg som så många kunde uppskatta", säger Mick Fleetwood i ett uttalande till Los Angeles Times.

Peter Green lämnade Fleetwood Mac i början av 70-talet, i samband med en period präglad av droger och psykiska problem. Han fick så småningom diagnosen schizofreni.

"Jag beklagar att jag inte fick stå på scenen tillsammans med honom. I mitt hjärta hade jag alltid hoppats att det skulle hända", skriver sångaren Stevie Nicks på Twitter. Nicks anslöt till Fleetwood Mac efter att Peter Green lämnat bandet.

Gitarristen Steven Van Zandt, känd från Bruce Springsteens kompband E Street Band, hyllar Green som "en av tidernas bästa gitarrister", och The Smiths Johnny Marr minns honom som en "unik artist".

Peter Greene föddes i London. Han blev 73 år gammal.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning