Nu kan Barbro Sundback ägna sig helt åt musiken

Barbro Sundback gillar musik, har idéer och bra kontakter till folk som sitter på penningpåsar. Det har lett till att Åland berikats med en kammarmusikfestival och en nyskriven opera. Mer är på kommande – Figaros bröllop som utspelas 1917 på Badhushotellet i Mariehamn.

Barbro Sundback, som suttit i Ålands lagting sedan 1979, fick inte förnyat förtroende i valet i höstas. Men hon verkar inte helt bedrövad för det. Hon har fortfarande en rad politiska uppdrag, sitter bland annat i Mariehamns fullmäktige, och "ibland ringer nån och vill diskutera".

– Inget abrupt slut på politikerlivet utan en bra nedtrappning, sammanfattar hon.

Nu har hon mer tid att tänka efter, att prata med folk och att ägna sig åt sitt stora intresse – musik. Klassisk musik, jo, men mycket gärna även modern nyskriven musik. Själv spelar hon folkmusik på fiol och tar pianolektioner i Stockholm.

– I jazz och enbart för mitt höga nöjes skull, säger hon.

Lucka i utbudet

Hennes musikintresse och vänskapen med kulturproducenten Ros-Mari Djupsund har blivit en fruktbar kombination som på många sätt berikat kulturlivet på Åland.

– Jag har idéerna och "Rosi" är realisten. Vi saknade kammarmusik i utbudet på Åland och bildade kulturföreningen Katrina, som ordnat årliga kammarmusikfestivaler sedan början av 2000-talet.

I festivalens barndom hölls tre–fyra konserter. I år pågår den från 2 till 6 augusti och håller till på olika scener, bland annat i kyrkor och på Kastelholms slott.

Något av ett under

2014 hade operan Magnus-Maria premiär på Åland – ett jätteprojekt för kulturföreningen som Barbro tog initiativ till och som skapades från i princip noll och ingenting. Det enda man hade att börja med var vetskapen om att det på 1600-talet fanns en kvinna på Åland som hette Maria, men i Sverige gav hon sig ut för att vara Magnus för att få bättre betalda jobb. Hon skapade allmän villervalla och ställdes inför rätta och dömdes.

– Det var något av ett under att vi lyckades genomföra hela projektet och det blev något helt eget. Publiken gick ut andfådd från varje föreställning, säger hon i dag.

Magnus-Maria har även spelats utanför Åland och i november blir det två föreställningar på Stadsteatern i Stockholm.

– Alla kulturproducenter har samma problem. För att överleva ger man det som publiken vill ha, men kultur måste också bjuda på motstånd och våga gå mot slentriantänkandet, säger Sundback som 2014 fick Mariehamns stads kulturpris för sitt engagemang.

Mer på kommande

Nu väntar nästa storprojekt. Mozarts opera Figaros bröllop ska ges lokal förankring och utspelas på Badhushotellet i Mariehamn 1917 – ett politiskt spännande år. Finland blir självständigt, den ryska revolutionen äger rum och Ålandsrörelsen, som kämpar för en återförening med Sverige bildas. I augusti ska sångare väljas.

– Jag har också talat med Rysslands konsul på Åland om möjligheten att få med en rysk sångare eftersom operan i vår version utspelas under den ryska tiden, säger Barbro Sundback.

Hennes kontaktnät är en styrka i projekten. Hon vet vart hon ska vända sig för att få loss pengar och hon har självkänsla nog att våga ringa till de allra högsta cheferna.

För utsatta barn

Hon har också gjort en stor insats för Ålands fredsinstitut och för Emmaus på Åland och bidragit till starten av Nendre, ett centrum för barn, ungdomar och mödrar i Vilnius i Lettland.

– Om jag har någon speciell talang är det är välja rätt medarbetare och att lyfta dem så att de utnyttjar sina förmågor. Både inom kulturföreningen Katrina och vid Emmaus görs en stor del av arbetet på ideell basis.

– Det finns många friska pensionärer, som vill göra nytta och som mår bra av att arbeta tillsammans, men det ska vara lagom mycket. Man får inte "pina dem" så att de försummar vattengymnastiken och barnbarnen, skrattar hon.

Ålder: 70 år.

Bor: I hus i Mariehamn.

Familj: "Det är jag och katten och syskon med familjer."

Gör: Politiker och kultur- och fredsarbetare på ideell basis.

Sommarplaner: Ett besök i Åbo för att lyssna på mezzosopranen Elina Garanca, delta i ett fredsseminarium i Visby och "odla min trädgård".

Bästa sommarmaten: Primörer.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning