Musikprofilen Thomas Enroth bottenlösa glöd belönas

Tonsättaren och musikern Thomas Enroth är för tillfället sysselsatt med att komponera en ny musikal. Bild: Kristoffer Åberg

Musik & Talangs hederspris tillfaller i år Thomas Enroth.

Dunk (De ungas musikförbund i Svenskfinland) delar årligen i samband med evenemanget Musik & Talang ut ett hederspris till en person som utmärkt sig inom musikbranschen i Svenskfinland. Årets pris tillfaller kompositören och musikern Thomas Enroth, som i år varit speciellt synlig under coronapandemin som en förkämpe för en kulturbransch i kris.

I prismotiveringarna konstateras bland annat följande:

"Enroths kreativa ådra har gett och ger ständigt upphov till ny musik och evenemang som både berikat den finlandssvenska kulturskatten samt nått en stor publik. Enroth har även lagt grund för nya artistsamarbeten både inom Svenskfinland samt utanför landets gränser. Under coronapandemin 2020 har Enroth visat handlingskraft och har enträget jobbat för sin bransch, problematiserat samhälleliga beslut som påverkat både yrkeskåren och publiken och därmed representerat och kämpat för många inom det finlandssvenska musikfältet."

Evenemanget Musik & Talang har arrangerats i Vasa årligen sedan hösten 2011. I år ordnades det i september i digitalt format.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning