Musikerna i bakgrunden

I bakgrunden. Musikerna jobbade under otacksamma förhållanden. Bild: Yle

Musikdokumentären The Wrecking Crew är en fascinerande bit musikhistoria som vill ge upprättelse åt musiker som annars fått stå i bakgrunden.

The Wrecking Crew, Yle Teema 20.00

The Wrecking Crew är en dokumentär om en legendarisk grupp med studiomusiker i 60- och 70-talets Los Angeles. Det handlade snarare om ett löst definierat gäng bekanta än ett regelrätt band, och namnet "The Wrecking Crew" var från början en förolämpning. Ändå står de här musikerna för en oerhört viktig bit av den amerikanska popmusikens DNA. Som de mest tajta och samspelta studiomusikerna i Los Angeles, kanske i hela USA, anlitades de regelbundet av artister som Frank och Nancy Sinatra och den legendariske skivproducenten Phil Spector. Och Brian Wilson använde dem som "spökspelare" i stället för sina bandmedlemmar i The Beach Boys då han spelade in bandets legendariska skiva Pet Sounds.

Allt detta viktiga musikaliska arbete utfördes under otacksamma förhållanden: då de unga musikerna först försökte göra karriär bemöttes de av hån och fientlighet av den etablerade musikerkåren som föraktade dem för att de smutsade ner den professionella musiktraditionen med nymodig rock'n'roll. När deras skicklighet vunnit erkänsla belönades de inte med berömmelse, utan med väldiga mängder hårt arbete och slit i inspelningsstudion. Medan "artister" som The Monkees utnyttjades som attraktiva frontfigurer i skivbolagens profitmekanism utan att ens själva behärska sina instrument, spelades "deras" skivor in av relativt okända, hårt arbetande män och kvinnor som offrade fritid och familjeliv i inspelningsstudions mörker.

Dokumentären är ett försök att ge dessa musiker upprättelse och belysa deras viktiga roll i pop- och rockmusikens historia. Därför är det inte så konstigt att dess främsta svaghet är att den ibland känns som en lite väl ensidig hyllning, också då den pliktskyldigt snuddar vid mer problematiska ämnen. Trots denna lilla brist på nyans är The Wrecking Crew ändå en fascinerande bit musikhistoria som är relevant också i dagens värld, där studiomusikerna ersatts av lika anonyma producenter och låtskrivare som på sina datorer och mixerbord skapar material som bolagens diverse utvalda frontfigurer framför som "egna".

Det är lätt att moralisera över detta fusk, men ärlighet är ändå inget krav för kvalitet och en illusion skapad i och av ett samvetslöst kommersiellt system kan vara en nog så skön estetisk upplevelse. Detta bevisas bland annat av filmens soundtrack, som illustrerar berättelsen med ett kollage av toner från de olika artister som samarbetat med (eller, i vissa fall, mer eller mindre tvingats lämna över låtar de trott de själva skulle få spela in till) filmens huvudpersoner. Denna ljudmatta, med samtliga copyrightlicenser betalda genom det frivilliga donationsnätverket Kickstarter, är en av filmens största styrkor. En intresserad tittare uppmuntras att skippa den burkiga laptophögtalaren till förmån för ett ljudsystem eller hörlurar som gör musiken full rättvisa.

Otto Ekman Reporter

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning