Musikern Henry Neuman tog steget in i litteraturvärlden – nytt Åboförlag fokuserar på ljudböcker

Musikern, musikproducenten och ljudboksförläggaren Henry Neuman har en studio i Åbo och en i Monäs i Österbotten. Bild: Mikael Piippo/SPT

Den finlandssvenska förlagsvärldens nykomling Book Sounds gav ut sin första ljudbok i onsdags. – Mer är på gång, lovar förläggaren Henry Neuman.

Svenskfinland har fått ett nytt bokförlag – Book Sounds. Det Åbobaserade enmansföretaget satsar som namnet säger endast på ljudböcker och gav i onsdags ut sin första produkt, Malin Klingenbergs barnbok Patrik och Pensionärsmakten.

Klingenbergs roman kom i själva verket ut på förlaget Schildts (numera Schildts & Söderströms) redan 2010 men nu finns den även som ljudbok. Det är författaren själv som står för uppläsningen. För produktionen står Book Sounds, alias Henry Neuman.

Malin Klingenberg läser själv upp sin roman Patrik och Pensionärsmakten i förlaget Book Sounds ljudbok. Bild: Karolina Isaksson/Schildts & Söderströms

– De etablerade finlandssvenska förlagen ger inte ut så många ljudböcker och jag såg att det finns utrymme för att ge ut fler verk. Schildts & Söderströms har sagt att de strävar efter att ge ut omkring fyra ljudböcker per år och Förlaget M ska ge ut fyra egna ljudböcker under våren, säger Neuman när SPT träffar honom i hans lilla studio i Puolalaparken i Åbo.

Förlaget M har tidigare i år gett ut Ann-Luise Bertells Vänd om min längtan och tre verk ur Maria Turtschaninoffs fantasyserie Krönikor från Röda klostret som ljudböcker. Också de är upplästa av författarna själva och producerade av Neuman.

– Book Sounds började med att jag producerade ljudböcker för Förlaget M. Ann-Luise Bertells bok var den första av dem, och den gjorde vi i våras, säger han.

Bakgrund i musikbranschen

Litteraturvärlden är en ny erövring för Henry Neuman som tidigare verkat, och fortfarande verkar, i musikbranschen. Han har spelat i banden Cats on Fire och Magenta Skycode, och senast i duon Burning Hearts som han fortfarande turnerar med.

Vad är det som tilltalar dig i ljudböcker?

– Det är tillgängligheten, det är lätt att ha dem i öronen var man än är. Det har också varit fint att höra författarna själva tolka sina verk, säger Neuman.

– Dessutom har ljudböckerna ett värde med tanke på framtiden. Tänk till exempel på ljudbanden där Tove Jansson och Astrid Lindgren läser sina egna böcker.

Författaren Malin Klingenbergs bok Patrik och Pensionärsmakten kom ursprungligen ut på Schildts för åtta år sedan. Bild: Schildts & Söderströms

Ljudböckernas försäljning ökar

Ljudböckernas försäljningssiffror uppvisar en stigande trend i Finland och stora distributörer som Storytel och Bookbeat gör formatet mer känt.

I september uppskattade Sakari Laiho, direktör för Finlands förlagsförening, i en intervju för Hufvudstadsbladet att årets försäljning av ljudböcker kommer att uppgå till 3,2 miljoner euro. I fjol var motsvarande siffra 2,4 miljoner.

Tiden kan med andra ord vara mogen även för finlandssvenska ljudböcker, tror Neuman. Han säger att han genom sitt företag både vill producera ljudböcker för andra förlag och ge ut egna produkter.

– Det är klart att det är jag som tar den ekonomiska risken med produktion och utgivning då jag själv är förläggare, men jag har en egen studio och sköter själv om produktionen så risken blir mindre, konstaterar han.

Neuman är fåordig om vad han avtalat med Schildts & Söderströms angående rättigheterna till Patrik och Pensionärsmaktens ljudboksversion.

– De har gett sitt medgivande till att jag gör det, helt enkelt.

"Mer är på gång"

I HBL:s artikel från september sade Schildts & Söderströms vd Mari Koli att ljudböckernas produktionskostnader är förhållandevis höga och att intäkterna ännu inte motsvarar investeringarna.

Henry Neuman konstaterar att utgivningen av en ljudbok kräver mycket arbete av producenten och uppläsaren, vilket bidrar till en hög prislapp. Precis som Koli tror Neuman ändå att priset på produktionen så småningom går ner när fler aktörer kommer in på marknaden.

Book Sounds första ljudbok finansierades delvis av ett bidrag från Svensk-Österbottniska Samfundet men Neuman är fast besluten att Patrik och Pensionärsmakten inte blir förlagets enda produkt.

– Meningen är att jag ska fortsätta framåt. Mer är på gång men det kan jag inte prata så mycket om. Den närmaste framtiden fokuserar jag på att producera några ljudböcker för Förlaget M, säger han.

Är det möjligt att Book Sounds i något skede ger ut en bok som inte tidigare kommit ut i någon form?

– Det är inte alls omöjligt. Det skulle vara väldigt roligt att ge ut någonting som kanske inte över huvud taget kommer ut i tryckt form, säger Neuman.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning