Musiken i enkäterna borde väljas djärvare

Under knappa två timmar spelades cirka 100 låtar i grupper på tre upp för oss och vi skulle kryssa för vilken av de tre vi gillade bäst.

De musikansvariga på Yle Vega har reagerat på lyssnarkritiken (HBL Debatt 4.5) i flödesradion och beslutat öka andelen finlandssvensk musik, eftersom enkäter kring lyssnarnas önskemål visat att det är en musik folk vill höra mera av. Så långt är allt i sin ordning. Hans Rautio ställer ändå den rättmätiga frågan hur enkäterna gått till (HBL Debatt 14.5).

Jag har själv deltagit i en sådan Vegaundersökning tillsammans med femtio slumpmässigt valda personer i Ekenäs 2013. Det kändes riktigt ansvarsfullt att få vara med och forma musikutbudet i Svenskfinland för de kommande åren.

Under knappa två timmar spelades cirka 100 låtar i grupper på tre upp för oss och vi skulle kryssa för vilken av de tre vi gillade bäst. Problemet var bara att låtarna till nästan hundra procent visade sig vara "engelskspråkiga hittar, från 1960 till dags dato, samt rikssvensk populärmusik" (Wilhelm Kvist, HBL 28.1.2015), varvat med lite finlandssvensk musik. Om jag minns rätt föll endast två låtar utanför den förprogrammerade ramen: en av Cornelis Vreeswijk och en Andrea Bocelli (på italienska!). I halvtid tröttnade jag på den enahanda menyn och började kryssa i på måfå. Efteråt bjöds vi på kaffe med wienerbröd, Yle stod för notan.

Som man ropar i skogen får man svar. Om de hundra låtarna vi sattes att bedöma hade valts på ett djärvare sätt hade resultatet säkerligen varit ett annat och vi hade i dag kanske haft ett flödesmusikutbud med större variation i Yle Vega. Jag hoppas redaktörerna inte glömmer detta när de väljer musik till nästa enkät för kommande lyssnarårgångar.

Lars Karlsson, Karis

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning