Musikalen Hype fyller 25 år

Ungdomarna som medverkade i musikalen Hype. Bild: HBL Arkiv

I vår är det 25 år sedan ungdomsmusikalen Hype, som slog publikrekord på Svenska Teatern på nittiotalet, spelade sin sista föreställning. Det firas med nyutgivning av musiken och en dokumentär.

Musikalen Hype, som spelades på Svenska Teatern 1994–95, firar 25 år med en återförening av de medverkande. En nyversion av låten Du är vad du är har släppts och originalsoundtracket publiceras på digitala plattformar inför sommaren. Dessutom har en dokumentär om musikalen spelats in som sänds i Yle den 24 maj.

Hype, som blev ett fenomen som nådde över språkgränsen, spelades 216 gånger på Svenska Teatern inför en publik på totalt 130 000 personer. Uppsättningen gästspelade tre gånger i Åboarenan och avslutades med en konsert i Brunnsparken inför 10 000 personer den 3 juni 1995. Musikalen belönades därtill med MTV Europes bragdpris för minoritetskulturer.

Flera av de medverkande fick en artistkarriär. Tino Singh, Ville Pusa, Micaela Fagerholm och Paavo Kerosuo var några av stjärnorna.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning