Musikal med KAJ får premiär på Wasa Teater

Humorgruppen KAJ skojar friskt med Österbotten i nya musikalen Gambämark.

Humorgruppen KAJ som redan tagit hela Svenskfinland med storm erövrar i höst Wasa Teaters scen med den nyskrivna musikalen Gambämark.

Premiär blir det den 8 september på Wasa Teaters tillfälliga scen i gamla biografen Ritz i Vasa, dit teatern utlokaliserat en del av verksamheten medan teaterhuset renoveras.

Musikalen handlar om den fiktiva byn Gambämark någonstans på den österbottniska landsbygden. Invånarna i det lilla samhället har fått nog av omvärldens ståhej och har enats om att allt var bättre för. För att försvara sig mot kommunsammanslagningar och andra påfund har man byggt en mur kring byn och etablerat den suveräna byarepubliken Gambämark.

Humorgruppen KAJ. Från vänster Kevin Holmström, Axel Åhman och Jakob Norrgård. Bild: SPT/Ari Sundberg

Innanför muren blomstrar det konservativa lilla samhället under ledning av sin karismatiska ledare Kurt som förverkligar en österbottnisk utopi. Men hans son som aldrig upplevt omvärlden längtar efter att få veta vad som finns på andra sidan muren.

KAJ-gruppens medlemmar Kevin Holmström, Axel Åhman och Jakob Norrgård säger att de skrivit helt ny musik till musikalen, som de även skrivit manus till.

– Musiken är väldigt varierande, med allt från folkmusikinspirerade låtar till stora showstycken i Disneystil, säger Åhman.

Humorgruppen KAJ. Från vänster Kevin Holmström, Axel Åhman och Jakob Norrgård. Bild: SPT/Ari Sundberg

Musikalen skojar friskt med allt det som på något sätt anses vara typiskt österbottniskt: handlingskraften, företagsamheten, viljan att göra rätt för sig och den sociala kontrollen bland annat, säger Ann-Luise Bertell som regisserar musikalen.

– KAJ har redan i flera år fått oss att skratta åt oss själva och det är en beundransvärd egenskap, säger Bertell.

I föreställningen medverkar även Wasa Teaters skådespelare Susanne Marins och Jonas Bergqvist.

Gambämark spelas fram till den sista december.

Humorgruppen KAJ. Från vänster Kevin Holmström, Axel Åhman och Jakob Norrgård. Bild: SPT/Ari Sundberg

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00