Musik som en thriller utan ord

Litterär förlaga. Japanska Monos nionde skiva är inspirerad av Dantes Den gudomliga komedin. Bild: Pressbild

Japanska post rock-gruppen Mono har slipat sin instrumentalmusik till sin kanske finaste spets på sitt nionde album.

ROCK

Mono

Requiem for Hell (Temporary Residence Limited)

Trummorna slår varierande rytmer med en jämn puls. Samtidigt spelar distgitarrer mäktiga melodier som ekar som i en katedral. I bakgrunden dramatiska stråkar och ylande feedback från gitarrerna.

Japanska post rock-gruppen Mono har slipat sin instrumentalmusik till sin kanske finaste spets på sitt nionde album Requiem for Hell. Rytmiska melodislingor på gitarr, bas, stråkar och piano kommer och går. Nya melodier introduceras, medan andra tonar ut. En del melodier bara mal på metodiskt i bakgrunden.

Alltihopa vävs målmedvetet ihop till en ljudberättelse som kunde liknas vid en psykologisk, mycket sorglig, thriller. En vemodig stämning, som förebådar något ont, inleder skivan, tills total förtvivlan bryter ut på slutet av titelspåret. Efteråt skapas en stämning av tröst. Lite kusligt blir det till sist i låten The Last Scene.

Det här är instrumentalmusik, på gränsen till metall, som bäst. Inte en gnutta av hissmusik – lyssnaren kan helt enkelt slukas upp av musiken.

Bild: Skivkonvolut

Julius Uusikylä Journalist

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning