Museum återlämnar föremål till urinvånare

Aboriginer i Australien har fört en lång kamp för sina rättigheter, efter de många skador som koloniseringen orsakade. Här demonstrerar de i Canberra. Arkivbild. Bild: Mark Baker/AP//TT

Manchester Museum ska lämna tillbaka 43 föremål till urinvånare i Australien, nästan ett århundrade efter att de kom i museets ägo, skriver The Guardian.

Det är det första återlämnandet av detta slag i Storbritannien, och sker i samband med 250-årsjubileet av James Cooks första resa till Australien.

Det rör sig bland annat om ett instrument som används i aboriginernas ritualer och om kultföremålet "churinga".

De första föremålen ska lämnas över under en ceremoni i november till Gangalidda Garawa-folket, vars kulturarv tros vara 70 000 år gammalt. Enligt talespersonen Mangubadijarri Yanner är det en central del i deras läkandeprocess.

– Att föra tillbaka de här heliga föremålen är viktigt och nödvändigt för att vitalisera kulturen, eftersom djupt inom dessa föremål finns vårt vetande, våra historier, traditioner och berättelser.

Enligt The Australian Institute of Aboriginal and Torres Strait Islander Studies innebar Cooks ankomst början på stölden av aboriginernas kulturarv. Flera grupper av urinvånare har protesterat mot firandet av hans upptäcktsresa.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning