Museet som doftar choklad

Jazzchoklad. Louis Armstrong är en av dem som blivit avbildad i choklad. Bild: Cata Portin

Museu de la Xocolata är ett av Barcelonas mera originella museer. Här snålas det inte på den begärliga chokladen.

Den kväljande doften av hundratals kilo socker och choklad slår emot oss redan i entrén. Och "inträdesbiljetten" är en chokladstång med Finlands flagga på omslagspappret.

Bara ett par steg in i museet möter oss en chokladstaty av Barcelonas stolthet – en brett leende Lionel Messi i fotbollsmundering förstås.

Chokladmuseet är inte bara en upplevelse för smak-, lukt- och synsinnet – det är också en introduktion till kakaobönans historia, från mayaepoken till nutid, och hur det kom sig att choklad blev en internationell delikatess.

Kakaoträdet trivs bäst i en temperatur som ligger mellan 23 och 28 grader och har odlats i Centralamerika av mayindianerna åtminstone sedan 600-talet.

Bygdens son. Lionel Messi i sitt lags färger är en av de mera framträdande chokladskulpturerna på choladmuseet. Bild: Cata Portin

Utrustning. En gammal tradition har också gamla verktyg. Chokladmuseet visar både dåtid och nutid. Bild: Cata Portin

Kakaobönans historia. Chokladmuseet presenterar kakaobönan från mayaepoken till nutid. Bild: Cata Portin

Till Europa kom de första kakaobönorna när Christoffer Columbus återvände från sitt Amerikaäventyr och landsteg i Barcelona i början av 1500-talet. Munken Fray Aguilar transporterade bönorna, och ett recept på choklad, till klostret Monasterio del Piedro i Aragonien.

Kakaodrycken var länge förbehållen noblessen. På chokladmuseet kan man studera målningar som föreställer rikt folk i eleganta salonger, läppjandes på den exklusiva drycken. Också särskilda kakaoserviser är utställda.

Och en del konstnärer har förevigat den njutning choklad skänker. Kända konstverk är bland annat Zurbaráns målning Chocolat Breakfast (Chokladfrukost) och Goyas verk The Fair at Madrid.

Galen i choklad

"Jag är galen i choklad", uppges konstnären Salvador Dali en gång ha utropat. Pablo Picasso ansåg att kvinnor och choklad hörde till livets höjdpunkter.

Dali och Picasso är inte ensamma om att älska delikatessen. Listan över världens tre i topp-länder då det gäller konsumtionen av choklad toppas av Schweiz där man smaskar i sig tio kilo choklad per invånare och år. På delad andra plats kommer Storbritannien och Tyskland med vardera sju kilo per invånare och år.

Ögonfröjd. De detaljerade scenerna i choklad är ingenting man vill bita sönder. Bild: Cata Portin

Choklad du gillar? Eftersom man kan skulptera det mesta i choklad har museet också moderna filmgestalter i sin samling. Yoda är en av dem. Bild: Cata Portin

Museu de la Xocolata anses vara ett av Barcelonas barnvänliga museer. Efter att ha studerat fakta om kakaobönans historia, beundrat ålderdomliga och nymodiga maskiner som behövs för att framställa choklad och tittat på färgstarka reklamaffischer för choklad har barnfamiljerna förmodligen mest glädje av alla de populärkulturella figurer som skulpterats fram av choklad.

På paradplats ståtar en hel avdelning Star Wars-figurer i choklad och strax intill ser vi Bambi samt Snövit och hennes sju dvärgar. Louis Armstrong blåser i sin trumpet. Gladiatorer och cowboys kämpar för livet medan Asterix och Obelix ser godmodiga ut.

Och var, om inte i Barcelona, har man uppfört katedralen Sagrada Familia i choklad?

Omslagskonst. När chokladen blev massprodukt kom också förpackningarna med omslag som man lätt kände igen i hyllorna. Bild: Cata Portin

Museu de la Xocolata ligger i stadsdelen El Born, adress Carrer de Comerc 36, i Barcelona.

Museet, som öppnade år 2000, är inhyst i en historisk byggnad som tidigare fungerat som kloster.

Museet är öppet måndagar-lördagar 10-19, söndagar och helgdagar 10-15.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning