Museerna lockade rekordmånga

Mannerheimmuseet i Brunnsparken var 2017 populärare än på flera decennier. Bild: Leif Weckström

Flera museer slog publikrekord under år 2017. Populärast var Ateneum.

Med en besökssiffra på drygt 440 000 personer är Ateneums ställning som Finlands populäraste museum ohotad. Också de evenemang som arrangerades i samband med utställningarna lockade folk, i synnerhet konstsamlaren Tuomo Seppos egen guidning till den kollektion han förvärvat samt evenemangen i anslutning till utställningen om Alvar Aalto.

Nationalgalleriets tre museer – Ateneum, Kiasma och Konstmuseet Sinebrychoff – lockade sammanlagt nästan 800 000 besökare vilket är rekord.

Också Ham presenterar fina siffror. Museet drog i år en publik på 203 000 besökare. Populärast var utställningen Modernt liv – finsk modernism och det internationella.

Nationalmuseets sex museer och två slott lockade en sammanlagd publik på 680 000 personer. Populärast var Nationalmuseet i Helsingfors med en publik på 184 000 personer.

Också för Mannerheimmuseet blev fjolåret ett rekordår. Besökssiffran landade på drygt 13 600 personer vilket är mer än på flera decennier. En av dem som besökte museet under året var prins Daniel.

Utställningen Entourages som öppnades i Mannerheimmuseet i januari pågår åtminstone fram till augusti.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning