Muru avslöjar sina bästa recept

Murus nya kokbok är resultatet av ett samarbete mellan ägaren Henri Alén, författaren Elina Yrjölä, köksmästaren Turo Väärti samt ägaren och sommelieren Samuil Angelov. Bild: Mari Wainio

Alla goda recept är inte hemliga. Krögaren Henri Alén och köksmästaren Turo Väärti på restaurang Muru har samlat sina bästa recept i en ny kokbok, där också sommelier Samuil Angelov rekommenderar vinerna till varje rätt.

Lunchen på Muru sammanfattar restaurangens filosofi i all sin enkelhet – risotto med champagne och till efterrätt en slät kopp cappucino. Kocken och tv-kändisen Henri Alén tror på det enkla och smakfulla – menyn på restaurangen är uppbyggd kring rena och högklassiga råvaror som tillreds på ett okonstlat sätt och kombineras med de bästa vinerna.

– Risotto är Murus visitkort. När vi startade restaurangen för åtta år sedan förstod jag inte alls att uppskatta tryffel, men nu är jag beroende. Tryffel är fantastiskt gott och den finns i många olika versioner, inte bara sommar- och vinter-, vit och svart, utan den smakar också annorlunda om tryffeln kommer från olika länder, förklarar sommelier Samuil Angelov.

Han är en av de tre ägarna och jobbar dagligen på restaurangen, serverar och rekommenderar viner.

Den nya kokboken Hyvä ruoka parempi viini är ett samarbete mellan krögare, köksmästare och vinexperter. Ett åttiotal recept varvas med restaurangens korta historia och köksmästarnas bästa tips för hemmakockar. Teamet bakom kokboken vill gärna dela med sig av restaurangens bästa recept, så att restaurangbesökarna själva kan pröva på att tillreda rätterna hemma. Boken är indelad i förrätter, risotto, huvudrätter, ostar och efterrätter, där varje rätt är försedd med en vinrekommendation.

Enda undantaget är kapitlet med recept som har visat sig falla de yngsta gästerna i smaken, där finns inga drycker med.

– Barn är naturligtvis välkomna till Muru och vi har en speciell barnmeny, den främsta skillnaden till våra övriga rätter är att barnportionerna innehåller mindre salt, förklarar Angelov.

Restaurang Muru grundades 2010 av trion Henri Alén, Samuil Angelov och Timo Linnamäki och den valdes till årets restaurang två år senare. Kokboken Hyvä ruoka parempi viini har givits ut på finska av förlaget Readme.

Tryffelrisotto

Tryffelrisotto med svampconsommé. Bild: Petra Miettinen

2 schalottenlökar

1 vitlöksklyfta

olivolja

1 timjankvist

3 dl carnaroliris

2 dl vitvin

1 liter kycklingbuljong

tryffel eller tryffelpuré

15 g riven parmesan

40 g smör

tryffelsalt

Serveras med tryffelolja, salt, peppar och färsk tryffel.

Tärna löken och bryn den lätt i en varm kastrull tillsammans med olja och timjankvisten. Tillsätt riset och stek på låg värme tills grynen är lätt genomskinliga. Tillsätt vitvinet och låt koka upp. Tillsätt den heta buljongen lite i taget och rör hela tiden om. Tillsätt salt och riv i lite färsk tryffel eller använd puré. Riset är klart efter att det kokat i 12 minuter i buljongen.

Det är nu dags att tillsätta parmesan, smör och tryffelsalt, rör om hela tiden. När risotton har önskad konsistens tas kastrullen av spisen. Smaksätt försiktigt med tryffelolja, salt och peppar och servera på tallrikar. Riv några flingor färsk tryffel på varje portion.

Risotton kan serveras med en klar svampconsommé.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning