Murto och Nikkanen utslagna

Minna Nikkanen var nära en finalplats. Bild: Antti Aimo-Koivisto

Varken Minna Nikkanen eller Wilma Murto lyckades ta sig till OS-finalen i stavhopp. Nikkanen klarade 455 i kvalet och var nära en finalplats, men Murto klarade bara 430 och rev ut sig på 445.

Minna Nikkanen gjorde sina bästa hopp för säsongen, men missade OS-finalen i stavhopp knappt. Att hon tog 455 i första försöket i kvalet räckte inte.

En rivning på 445 blev Nikkanens fall. De hoppare som klarade 455 i första försöket och inte noterades för några misslyckade hopp på vägen dit var de sista som gick till final. Nikkanen stannade på 13:e plats. Den avgörande rivningen var knapp.

– Även det var ett bra hopp. Men det hjälper ju inte när det går så här, säger Nikkanen.

Hon tycker att arrangörerna stod för en liten miss under kvaltävlingens gång. Vissa av hopparna fick i ett tidigt skede besked om att de går till final i kraft av sina 455-hopp.

– Om jag hade klarat 460 skulle de ha tvingats hoppa igen, säger Nikkanen.

Hon gjorde sin klart bästa tävling för säsongen. Benen kändes lätta och ansatslöpningen fungerade bra.

– Nu måste det utredas varför benen känts så svaga i början av sommaren. De var bra först nu.

Wilma Murto klarade inte finalhöjden. Bild: Antonin Thuillier

430 av Murto

18-åringen Wilma Murto klarade 430, men rev ut sig på 445. Hon kände sig som en juniorhoppare bland världseliten i sitt första OS.

– Det fanns många faktorer att beakta och jag är så pass grön ännu att jag inte klarar av att reagera på allt, säger Murto.

Hon klarade 471 inomhus i vintras, men har inte nått några liknande höjder utomhus. Vinden på stadion i Rio ställde till med problem, liksom tempot på tävlingen.

– Emellanåt blir det ett uppehåll på en timme och sen ska man igen vara redo inom fem minuter, säger Murto.

Hon har debuterat i Diamond League i sommar och gjorde sitt tredje stora mästerskap för året. I VM för 20-åringar i Bydgoszcz vann hon brons och i Amsterdam-EM blev det en sjundeplats i finalen.

– Det senaste halvåret har varit ganska krävande, men också givande, säger Murto.

Hon har sedan ungefär ett år tillbaka Tero Heiska som manager. Heiska jobbar också med spjutkastaren Tero Pitkämäki.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning