Murtadha kan sitta på planet nu

Irakiske asylsökanden Murtadha Kadhim, som HBL skrev om för en dryg månad sedan, fördes i början av veckan till polishäktet i Böle. Han kan skickas i väg när som helst.

Hade allt gått enligt myndigheternas planer hade Murtadha Kadhim varit tillbaka i Irak redan i slutet av januari. Men eftersom han skrek och grät så högt då han fördes ombord på flygplanet bunden till händer och fötter fick han inte åka med.

Nytt försök skulle göras några veckor senare. På en ljudinspelning kan man höra polisen meddela att Kadhim åker samma vecka, och det faktum att han har en ny asylansökan anhängig spelar ingen roll – det finns inget verkställighetsförbud.

"Tänker du bli besvärlig igen?", undrar polisen med hänvisning till det förra avvisningsförsöket. Fyra poliser kommer att eskortera honom ur landet, meddelar polisen. Han utlovas en extra slant vid destinationen om han uppför sig under resan.

Men Kadhim är inte intresserad av pengar. "Jag åker inte", säger han på bandet.

Den veckan verkställdes ingen avvisning, men för några dagar sedan packade polisen hans saker i den slutna förvaringsenheten i Krämertsskog och tog honom med sig till polishäktet i Böle.

Vännerna är oroliga. Bara någon vecka tidigare har Kadhim sagt att han inte orkar längre.

Avslaget på asylbesvären kom precis till jul, och sedan januari har Kadhim suttit inspärrad inledningsvis i polishäkte i Uleåborg och sedan i förvaringsenheten i Krämertsskog. Han och juristen har dragit tillbaka de senaste asylbesvären och lämnat in en ny asylansökan, men det lär inte hindra en avvisning.

Kadhim fruktar för sitt liv om han blir skickad tillbaka till Irak.

– Jag är varken önskad här eller i Irak. Men jag har inte gjort någonting kriminellt någonstans. Jag söker inte efter ett bättre liv, bara ett liv, sade Kadhim till HBL i februari.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03