Muralmålningar allt vanligare i Finland

Den polska gatukonstnären Otecks, eller Wojciech Kolacz som han egentligen heter, målning i Kasberget i Helsingfors. Bild: Antti Aimo-Koivisto

Muralmålningar är på kraftig uppgång i Finland. Bland annat i Helsingfors, Vanda och Åbo har många tidigare tråkiga byggnadsytor täckts med målningar i jätteformat.

I september slog boomen till mer officiellt, då gatukonstfestivalen UPEA16 ledde till nya verk i Vasa, Tavastehus, Kemi, Riihimäki och Hyvinge. Vanda har på sina håll utnämnts till Finlands muralhuvudstad, då konstmuseet Artsi leder ett stort projekt som ska leda till ett dussintal nya målningar.

Muralmålningarna präglas inte av något enskilt tema. I centrumstadsdelen Sörnäs i Helsingfors har en höghusvägg prytts med psykedeliska blommönster. På ett hus som heter Kansan tahto (folkets vilja) i Uleåborg finns ett konstverk som tar ställning till samernas status i samhället.

Svensken Anders Sunna står bakom målningen i Uleåborg och har låtit husets namn bli titeln också för konstverket. Uleåborgsföreningen Kulttuuribingo uppger att målet med målningen helt enkelt är att föra konsten närmare stadsborna. Kulturföreningen och konstnären känner sig ha gemensamma mål inom bland annat alternativkultur och skapandet av gemenskaper.

Kalakukko

I Kuopio är det föreningen Urbaani som aktiverat de lokala muralmålarna, som blev klara med sitt första verk augusti. Målningen anspelar på den lokala läckerheten kalakukko, men är ändå inte en limpa med inbakad fisk. Verket tar i stället fasta på beståndsdelarna i ordet kalakukko – en tupp och en fisk. Den färggranna målningen uppges föreställa tuppfisken Severi Gallus.

Föreningen Urbaanis styrelseordförande Juuso Leskinen uppger att målandet inte ledde till några problem med myndigheterna. Det enda som var lite misslyckat var tidpunkten för när konstnärerna körde igång – mitt i natten med hjälp av en högljudd lyftanordning.

– Men vi pratade oss ur det också. Vi vill förstås tacka grannarna för förståelsen, säger Leskinen. 

– Helsingfors: En svensk konstnärsgrupp har målat väggen på ett hus för social verksamhet i Vallgård. Gata: Sysmägränd.

– Helsingfors: En italiensk konstnär har målat väggen på ett hus som ägs av stiftelsen Nuorisosäätiö, som står nära Centern. Gata: Söderviksgatan.

– Vanda: En chilensk konstnärsduo har gjort en stor målning och ett antal mindre verk nära Myrbacka station.

– Riihimäki: En svensk konstnär har målat väggarna i promenadtunneln under järnvägen.

– Åbo: En bulgarisk konstnärsduo har målat teaterbyggnadens yttervägg på Ursinsgatan.

– Vasa: En amerikansk konstnär har målat tornet som tillhör Österbottens räddningsverk, på Smedsbyvägen.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning