Munskyddstvång i USA:s representanthuset

Nancy Pelosi, talman i USA:s representanthus, här med munskydd. Arkivbild. Bild: Patrick Semansky/TT-AP

Alla politiker, och deras assistenter, som deltar i arbetet inne USA:s representanthus måste bära munskydd.– Talmannen förväntar sig att alla medlemmar och anställda lyder dessa regler, säger talmannen, demokraten Nancy Pelosi.

Munskydden ska bäras av alla inne i representanthusets sal, och får bara tas av när politikern ska tala inför kammaren.

– Som ett tecken på respekt för hälsan, säkerheten och välbefinnandet för alla i kammaren och i dess omgivning, sade Nancy Pelosi till representanthuset och lade till att det finns skydd redo för de som glömmer ta med sig sina egna.

Brott mot regeln kommer att ses som ett allvarligt avsteg från vad som anses anständigt och personen kan enligt talmannen då komma att avlägsnas från kammaren.

Republikan smittad

Frågan om munskydd har splittrat USA, även på hög politisk nivå. Så sent som på onsdagen konstaterades republikanen Louie Gohmert smittad. Han har konsekvent vägrat att bära munskydd och inte hållit avstånd till sina kolleger.

Gohmert, som sedan tidigare sov på sitt kontor, tetades inför en resa till sin hemstat Texas tillsammans med president Donald Trump. Liksom presidenten har han hyllat malariamedicinen hydroxiklorokin, som inte har bevisats fungera som behandling mot sjukdomen.

Enligt Washington Post är det Gohmerts agerande som fått Pelosi att införa regeln om munskydd.

Nya höga dödssiffror

Samtidigt fortsätter siffran över antalet smittade och avlidna i covid-19 i USA att stiga kraftigt.

Under onsdagen rapporterades över 1 300 dödsfall, och totalt har nu över 150 000 människor i landet avlidit i covid-19. Enligt nyhetsbyrån Reuters satte USA:s tre största delstater – Kalifornien, Florida och Texas – alla på onsdagen nya rekord för antal dödsfall under ett dygn. Det ska även gälla North Carolina.

Sammanlagt har 4,4 miljoner amerikaner smittats.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning