Munskyddskrav utökas i Australien

Polis bevakar en fastighet i Melbourne som spärrats av på grund av virusspridning. Bild från början av juli. Bild: Andy Brownbill/TT-AP

Trots hårda restriktioner fortsätter spridningen av coronaviruset att öka i den australiska delstaten Victoria. Nu måste alla invånare bära munskydd.

Antalet avlidna och smittade stiger i Australien, framför allt i delstaten Victoria.

På torsdagen rapporterades 13 nya dödsfall i covid-19 i Victoria, vilket är den högsta dygnssiffran i Australien under pandemin. Även antalet nya bekräftat smittade slog rekord, med 723 nya fall det senaste dygnet.

Fem miljoner invånare i och runt delstaten Victorias huvudstad Melbourne befinner sig mitt i en sex veckor lång nedstängning och nu införs ytterligare åtgärder för att stoppa virusspridningen.

Sedan tidigare måste invånarna i Melbourne bära munskydd när de vistas utomhus – och nu utökas det kravet till att gälla alla som bor i hela delstaten Victoria. De får heller inte ta in några besökare i sina hem.

Australien har varit ett av de länder som bäst lyckats stävja smittan. Under södra halvklotets höst – alltså våren ur finsk synvinkel – rapporterades ytterst få fall av avlidna och smittade, men sedan drygt en månad tillbaka har tusentals nya fall blossat upp i Melbourne. Många av dem kopplas till spridning på äldreboenden och de flesta avlidna är äldre mellan 70 och 90 år.

Totalt har Australien, med 25 miljoner invånare, noterat drygt 16 000 smittade i covid-19 och 189 dödsfall.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning