Munskyddet kan rädda dig från karantän

Munskyddet kan skydda dig från karantän. Bild: Catariina Salo/SPT

Du kan slippa karantän trots att du haft närkontakt med en coronasmittad person, men då krävs att ni båda haft munskydd.

Om man befunnit sig i samma rum som en coronasmittad person, men båda har haft munskydd, blir man inte nödvändigtvis satt i karantän. Det bekräftar Vasa sjukvårdsdistrikts ledande överläkare Heikki Kaukoranta.

Hela ändamålet med munskyddet är att det skyddar omgivningen från eventuell smitta.

– Om jag är smittad är det viktigast att just jag har munskydd, då sprider jag inte smittan vidare. Om du också har munskydd så skyddar du dig själv i rimlig utsträckning, säger Kaukoranta.

Heikki Kaukoranta, ledande överläkare i Vasa sjukvårdsdistrikt, konstaterar att munskyddet förhindrar coronasmittan att spridas. Bild: Vilhelmina Öhman/SPT

Har båda munskydd är den osmittade personen alldeles trygg.

Individuell smittspårning

Munskyddet är alltså en bra preventiv åtgärd ifall en person har blivit smittad av coronaviruset men ännu inte är medveten om det. Genom att ha munskydd skyddar personen alla i sin omgivning.

De som arbetar med smittspårning kontaktar individuellt personer som den smittade umgåtts med. Med hjälp av ett frågebatteri tar man reda på hur de senaste dagarna sett ut för personen i fråga.

– Först frågar man vilka människor den smittade varit i kontakt med och om man använt munskydd, vem som använt munskydd och förstås hur lång tid man varit i samma rum. Allt det väger in när man fattar beslut om en människa ska försättas i karantän eller inte.

Statyerna utanför järnvägsstationen i Helsingfors fick munskydd efter att Institutet för hälsa och välfärd utfärdat en allmän rekommendation om munskydd på sensommaren. Bild: Ari Sundberg/SPT

Kaukoranta säger att principen är att en insjuknad som använt munskydd inte orsakar någon risk för samhället.

– Men det betyder inte att man kan röra sig fritt utan man måste isolera sig när man konstaterats smittad. Men innan man fått sin diagnos är munskyddet den viktigaste åtgärden.

Enligt Institutet för hälsa och välfärd smittar coronaviruset i första hand som droppsmitta när en sjuk person hostar eller nyser. Viruset kan också smitta via beröring om den som är sjuk hostat i händerna och sedan rör vid en annan person.

Institutet fortsätter uppmana alla att minska risken för spridning genom att tvätta händerna, undvika närkontakt med andra människor och använda munskydd.

Helsingin Sanomat var först ute med nyheten.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning