Munskydd till högstadieeleverna: Målet är att 100 procent ska följa rekommendationen

Från och med måndag uppmanas högstadieelever i huvudstadsregionen bära munskydd för att förhindra smittspridning. Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Från och med måndag lyder uppmaningen att också grundskoleelever på högstadiet ska bära munskydd i huvudstadsregionen. Eftersom alla elever i klass sju till tio får munskydd på skattebetalarnas bekostnad är förhoppningen att användningsgraden ska vara så gott som hundra procent.

I och med det allt värre smittläget gäller nya munskyddsrekommendationer i skolorna i huvudstadsregionen. Hittills har endast elever på andra stadiet, det vill säga i gymnasier och yrkesskolor, rekommenderats bära munskydd, men från och med måndagen gäller rekommendationen även högstadieeleverna.

Huvudstadsregionernas kommuner har redan bunkrat upp med munskydd för massdistribution till skolorna. På fredagen sände skolmyndigheterna ut instruktioner till skolorna som omedelbart uppmanades lämna in munskyddsbeställningar. Skolorna fick också direktiv om hur användningen av munskydd ska kommuniceras till eleverna.

– Lärarna har här en viktig uppgift: de ska motivera eleverna att bära munskydd och förklara att hela samhället drar nytta av att så många som möjligt bär munskydd, säger Niclas Grönholm, direktör för den svenska servicehelheten vid fostrans- och utbildningssektorn i Helsingfors.

Munskydd används redan i gymnasierna och yrkesskolorna där elevernas familjer står för kostnaderna. Grönholm är nöjd med att användningsgraden i de svenska skolorna på andra stadiet i Helsingfors har varit hög. Uppemot 90 procent av eleverna följer den starka rekommendationen.

– Smittfallen i våra gymnasier har varit ytterst få. Det här förklaras säkert delvis av att så många har burit munskydd, säger Grönholm.

Eftersom grundskoleeleverna inte kommer att kunna ursäkta sig med att de glömde munskyddet hemma, eller saknar pengar att köpa munskydd, är förhoppningen att användningsgraden ska vara ännu högre i högstadierna och att uppemot 100 procent av eleverna ska följa rekommendationen. Eleverna måste inte använda de munskydd som skolan delar ut, utan kan också använda egna.

Inledningsvis distribueras kirurgiska engångsmunskydd till högstadierna. Varje elev kan använda mellan fyra och sex stycken munskydd per dag i Helsingfors. Senare är det möjligt att skolorna övergår till återanvändbara textilmunskydd, uppger Grönholm.

Gymnasieelever hemma var tredje vecka

Eleverna på andra stadiet börjar från och med nästa vecka alternera så att de undervisas på distans var tredje vecka. Det här är ett sätt att minska smittspridningen då färre elever vistas i skolan samtidigt.

I somras infördes en temporär förändring av grundskolelagen så att kommunerna då det gäller fjärdeklassare och äldre elever har möjlighet att undervisa eleverna turvis på distans och turvis i skolan. Än så länge fanns det inte enligt de lokala smittskyddsmyndigheterna anledning att införa distansundervisning i grundskolorna.

– Vi har dock beredskapsplaner att göra det ifall smittläget så skulle kräva, säger Grönholm.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning