Munskydd på blockflöjten som coronaåtgärd? – "En kosmetisk åtgärd", säger experten

Från munnen till klockskyddet. Munskyddet ska placeras på klockskyddet anser sektorn för fostran och utbildning. Bild: ANDREY ZHURAVLEV/Mostphotos

Helsingfors stads nya direktiv angående coronabekämpningen i skolorna gäller musikklasserna och i synnerhet de elever som spelar på blåsinstrument. Experterna är inte övertygade om nyttan med instruktionen.

I ett brev riktat till grundskolorna i Helsingfors åläggs musiklärarna en ny uppgift i samband med vårens inträdesförhör till musikklasserna.

Om eleven spelar på ett blåsinstrument, till exempel en blockflöjt eller en klarinett, ska instrumentets klockstycke täckas över med ett kirurgiskt munskydd.

Direktivet ges av Sektorn för fostran och utbildning.

– Det är en del av en längre instruktion med uppgift att trygga säkerheten, säger Niclas Rönnholm, chef för den grundläggande utbildningen vid Svenska servicehelheten vid Helsingfors stad.

För en lekman förefaller instruktionen konstig. En massa luft blåses ju ut genom hålen i till exempel en blockflöjt. Vilken är nyttan med instruktionen?

– Det här är en instruktion som Sektorn för fostran och utbildning gjort upp i samarbete med social- och hälsovårdssidan. Därmed följer vi den.

Vad säger musiklärarna då?

– Inga kommentarer har åtminstone nått mig vilket pekar på att man har godtagit instruktionen.

Joonatan Rautiola som är lektor i undervisningen i blåsinstrument vid Sibelius-Akademin är tveksam till nyttan med instruktionen.

– Åtgärden förefaller kosmetisk. Hela instrumentet borde ligga i säck för att förhindra att luft blåses ut, säger Rautiola.

Enligt Joonatan Rautiola kan instruktionen ha en viss effekt när det gäller instrument som trumpet och tuba. Men då det gäller saxofon och flöjter tjänar den föga till.

– Om ett instrument har hål släpper det igenom utandningsluften från den som spelar på det, det är självklart.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning