Munkar och humor botar orkanoro i Florida

Förberedelser. Caroline Johansson har köpt vatten, extra batterier – och vodkaglass. Bild: Caroline Johansson

Butikshyllor gapar tomma, vattnet är slut och riskområden töms på människor. Längs Floridas kust bunkrar boende för den annalkande orkanen Dorian – och de gör det med humor, fester och orkan-munkar.

Den kategori 5-klassade orkanen Dorian rör sig mot USA:s kust. Den har orsakat stor förödelse i Bahamas där den förstörde tusentals bostäder. I delstaterna Georgia, South Carolina och Florida i USA, har hundratusentals invånare längs kusten uppmanats att sätta sig i säkerhet.

Stormanpassade lampkronor längs vägarna sänks ner för att inte förstöras i stormen. Bild: Caroline Johansson

I kuststaden Jacksonville, Florida, har boende nära vattnet blivit beordrade att evakuera, berättar Caroline Johansson, 33 år, som bor i staden hos sin kompis.

Jacksonville ligger i en bukt och brukar klara sig hyfsat bra från vinden. Däremot kan översvämningar i det efterföljande regnet bli förödande.

– Vi bor centralt men lite högre än de som bor vid floden eller stränderna så än så länge kan vi stanna kvar, säger Caroline Johansson.

Bunkrar

I över en vecka har de fyllt på med mat och vatten om strömmen skulle gå eller vattnet stängas av.

– Man tar sitt eget ansvar. Här är det vanligt vett att ha sjukvårdskit i bilen, extra vatten och orkan-kit med handdriven radio och batterier hemma, säger hon.

Om vattnet stängs av är det bra att ha på lager. Bild: Caroline Johansson

Dorian beräknas slå mot Florida mellan måndag kväll och onsdag. Att vattnet tar slut i affärerna och bensinpriset höjs är det första tecknet på att en storm är i antåg.

Vattnet tog slut i stora delar av Jacksonville inför stormen. Bild: Caroline Johansson

"Hurricaneparty"

Även om Caroline Johansson känner en viss oro så är Floridabor luttrade och tar stormen med större ro än vad medier ger intryck av, säger hon. I butiker säljs orkan-munkar och många har en skämtsam attityd till stormen.

Orkanmunkarna är ett exempel på Florida-humor. Bild: Caroline Johansson

– När man väl är så förberedd man kan bli så finns det inte så mycket man göra.

– Vi brukar säga att upp till kategori 2 har man "hurricane party". Är det värre än så ska man hålla koll på appar och se till så att ingen man känner blir drabbad.

"Hurricane party"?

– Man har kanske gått lite i motsatt riktning och säger att om tidningar sprider panik ska vi festa. Det finns till och med en drink som heter "Hurricane".

Kom-ihåg-lappar om hur man hanterar en orkan går ut till boende i de drabbade områdena. Bild: Caroline Johansson

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Att öka sin förmögenhet är en allemansrätt men få har en konkret plan

Mer läsning