Munkar och humor botar orkanoro i Florida

Förberedelser. Caroline Johansson har köpt vatten, extra batterier – och vodkaglass. Bild: Caroline Johansson

Butikshyllor gapar tomma, vattnet är slut och riskområden töms på människor. Längs Floridas kust bunkrar boende för den annalkande orkanen Dorian – och de gör det med humor, fester och orkan-munkar.

Den kategori 5-klassade orkanen Dorian rör sig mot USA:s kust. Den har orsakat stor förödelse i Bahamas där den förstörde tusentals bostäder. I delstaterna Georgia, South Carolina och Florida i USA, har hundratusentals invånare längs kusten uppmanats att sätta sig i säkerhet.

Stormanpassade lampkronor längs vägarna sänks ner för att inte förstöras i stormen. Bild: Caroline Johansson

I kuststaden Jacksonville, Florida, har boende nära vattnet blivit beordrade att evakuera, berättar Caroline Johansson, 33 år, som bor i staden hos sin kompis.

Jacksonville ligger i en bukt och brukar klara sig hyfsat bra från vinden. Däremot kan översvämningar i det efterföljande regnet bli förödande.

– Vi bor centralt men lite högre än de som bor vid floden eller stränderna så än så länge kan vi stanna kvar, säger Caroline Johansson.

Bunkrar

I över en vecka har de fyllt på med mat och vatten om strömmen skulle gå eller vattnet stängas av.

– Man tar sitt eget ansvar. Här är det vanligt vett att ha sjukvårdskit i bilen, extra vatten och orkan-kit med handdriven radio och batterier hemma, säger hon.

Om vattnet stängs av är det bra att ha på lager. Bild: Caroline Johansson

Dorian beräknas slå mot Florida mellan måndag kväll och onsdag. Att vattnet tar slut i affärerna och bensinpriset höjs är det första tecknet på att en storm är i antåg.

Vattnet tog slut i stora delar av Jacksonville inför stormen. Bild: Caroline Johansson

"Hurricaneparty"

Även om Caroline Johansson känner en viss oro så är Floridabor luttrade och tar stormen med större ro än vad medier ger intryck av, säger hon. I butiker säljs orkan-munkar och många har en skämtsam attityd till stormen.

Orkanmunkarna är ett exempel på Florida-humor. Bild: Caroline Johansson

– När man väl är så förberedd man kan bli så finns det inte så mycket man göra.

– Vi brukar säga att upp till kategori 2 har man "hurricane party". Är det värre än så ska man hålla koll på appar och se till så att ingen man känner blir drabbad.

"Hurricane party"?

– Man har kanske gått lite i motsatt riktning och säger att om tidningar sprider panik ska vi festa. Det finns till och med en drink som heter "Hurricane".

Kom-ihåg-lappar om hur man hanterar en orkan går ut till boende i de drabbade områdena. Bild: Caroline Johansson

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning