Mumsiga bakelser i Stockholm och småprat i London – svenska dagen uppmärksammas på många olika sätt

Bild: Mostphotos

Slaget vid Lützen gick av stapeln för exakt 387 år sedan. Med andra ord firar vi svenska dagen och det gör vi även på Twitter.

Hashtaggen #svenskadagen används flitigt på Twitter i dag. Personer twittrar både informativt, roligt och så berättar de hur de firar svenska dagen.

Runtom i världen på Finlands ambassader uppmärksammar man högtidsdagen. I London utlovar ambassadens pressråd René Söderman småprat på svenska. Ambassaden i Stockholm firar med mumsiga Gustav Adolfsbakelser. Dessutom upplyser ambassaden i Stockholm det svenska folket om svenskan i Finland.

Både Aalto-universitetet och Helsingfors universitet skriver om svenska dagen på Twitter. Universiteten skriver om sin svenskspråkiga verksamhet och att det är ett officiellt språk i bägge skolorna.

Helsingfors universitet uppmärksammar även vicerektor och professor Tom Böhling som får folktingets förtjänstmedalj. Böhling får medaljen för sitt arbete med svenskans ställning inom utbildningen.

Aalto-universitetet skriver att de har tre stycken officiella språk och att fem procent av studerandena har svenska som modersmål.

Finlands studentkårers förbund firar också svenska dagen. I sin tweet skålar de för en tvåspråkig studentrörelse.

En rad politiker har uppmärksammat dagen. Bland de som firar på Twitter hittar vi bland andra ministrarna Anna-Maja Henriksson (SFP), Maria Ohisalo (Gröna) och Li Andersson (VF). Utöver politikerna har även några myndigheter skrivit om dagen på Twitter. Vi ser till exempel att Ohisalo delar Inrikesministeriets tweet.

Många organisationer och myndigheter tar tillfället i akt och påminner om att de har information på svenska. Kommunikationsministeriet skriver om det Finlandssvenska teckenspråkets osäkra framtid.

Utrikesministeriet berättar du man kan följa serien En hållbar utrikespolitik på svenska. Det är en video- och artikelserie där experter vid ministeriet berättar om viktiga utrikes- och säkerhetspolitiska frågor.

Giftinfocentralen berättar kort om sin verksamhet och att de även betjänar på svenska.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning