Muminvärlden vill etablera sig utanför Finland – möts av motstånd i Sverige

Stort dragplåster. Det fanns även motstånd mot upplevelseparken i Nådendal, säger Muminvärldens vd Tomi Lohikoski. Bild: Mostphotos

Svenska Karlstad kan få den första Muminvärlden utanför Finland. Där politikerna i kommunen är ivriga och ser stora möjligheter för turismen, växer protesterna ändå bland invånare som menar att ett viktigt friluftsområde förstörs. – Mumin behöver inte den här typen av konflikter, säger Peter Sörensen, aktiv i motståndet.

STOCKHOLM Karlstad ligger tre timmar från Stockholm och halvvägs till Göteborg. Ungefär på samma avstånd finns Oslo. Här, vid sjön Vänerns strand, kan den första Muminvärlden utanför Finland öppna.

– Det är en fantastisk möjlighet, säger Linda Larsson, socialdemokratisk vice ordförande i kommunstyrelsen.

Alla partier förutom Vänsterpartiet är för etableringen.

Sedan länge har en del av friluftsområdet Skutberget varit planerat för en "upplevelseanläggning". Inga tidigare tilltänka temaparker har ändå känts riktigt bra, enligt Larsson. Men så kom man att tänka på Muminvärlden som finns i Nådendal sedan 1990-talet.

– Muminvärlden och företaget bakom har grundvärderingar som stämmer överens med Karlstads kommun. Vi vill vara klimatsmarta och barnvänliga.

Förhoppningen är att parken ska innebära 300 000–400 000 turister samt anställa säsongsarbetare och en liten fast personal. I dag reser en hel del asiatiska turister mellan storstäderna och dem hoppas Larsson att Muminvärlden ska fånga upp.

"Konflikt med värderingar"

Men alla är inte lika entusiastiska. På insändarplats protesterar invånare mot att en del av friluftsområdet Skutberget, enligt dem, så här förstörs. I torsdags var frågan uppe i kommunfullmäktige där aktiva mot Muminvärlden satt i publiken.

Peter Sörensen är an av administratörerna bakom Facebookgruppen "Värna Skutbergets friluftsområde" som sedan kommunen informerade om planerna har vuxit rejält och nu är uppe i nästan sjutusen personer.

– Jag har aldrig sett människor så upprörda, säger han.

– Snälla, snälla mumintroll, backa ur projektet och ta det till en annan plats.

Omtvistat. Karlstads kommun och Muminvärlden för diskussioner om att upplevelseparken kunde byggas på friluftsområdet Skutberget. Motståndarna till planerna hävdar att 40 procent av området då skulle blir Muminvärld, medan kommunen uppger det är 3 procent. Bild: Karlstads kommun

Kommunen menar att Muminvärlden skulle ta bara tre procent av friluftsområdet. Men Sörensen och andra i gruppen anser att det är falsk information och att kommunen då räknar med ett spår i skogen och sumpmark som ingen använder. Den rätta procenten är enligt honom 40.

Och det är just de klippor vid stranden som på sommardagar är fulla med folk, enligt honom, så skulle gå förlorade.

Argast är Sörensen på kommunen, men han är inte alldeles förtjust i själva konceptet heller. I stället borde kommunen enligt honom satsa på naturturism.

Han talar om att planerna står i konflikt med Mumins och Tove Janssons värderingar.

– Det är djupt olyckligt att Mumin har hamnat i konfrontation med Karlstadsborna.

Så tänker också Helena Lind Trotzenfeldt, som har sommarstuga där. Fem andra hus finns också på mark som arrenderas från kommunen. En stugägare har haft huset i familjen sedan 1930.

Barnfamiljer och pensionärer, som hon säger, hotar nu att bli uppsagda – vilket enligt henne "inte går i Tove Janssons anda".

– Jag ifrågasätter det moraliska perspektivet hos Muminvärlden som inte bryr sig om att barnfamiljer vräks. Kommunen har tappat sin moraliska kompass och struntar i allt annat än att tjäna pengar.

Inget avtal

På Muminvärlden är vd Tomi Lohikoski medveten om protesterna i Karlstad. Han betonar att det är kommunen som har tagit initiativet och kontakten, och som har gjort upp detaljplanen som säger det ska bli en upplevelsepark på området.

– Havet spelar en stor roll i berättelserna om Mumin, därför kan vi inte vara belägna i en skog. Det gäller att hela omgivningen stödjer att vi är i en Muminvärld.

Han ser många fördelar med Karlstads läge men säger också att inga kontrakt är skrivna.

Påverkar motståndet er?

– Det är alltid en fråga om en helhet. Förstås tas det i betraktande, i Mumins egna värden finns enighet med alla och för att få en lyckad start behövs att alla är eniga.

Han säger att diskussioner förs också med andra orter och att "vad som helst kan påverka oss".

Lohikoski påminner om att det också i Nådendal fanns motstånd men att antalet folk som använder friluftsområdet där Muminvärlden i Egentliga Finland ligger har ökat, likaså beläggningen på hotellen i Åbotrakten.

Uppdatering 28.5 kl. 15.20: Uppgiften om Helena Lind Trotzenfeldts sommarstuga har korrigerats, det var inte hon som haft stugan sedan 1930-talet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning