Mumiernas gyllene parad genom Kairo

Vagnen som fraktar Sekenenre Taa II åker här genom Kairo. Bild: Khaled Desouki

En parad med 22 mumier färdas från ett museum till ett annat i Kairo på påskafton. Den egyptiska huvudstaden upplever en påkostad fest när de 18 kungarna och fyra drottningarna i mumieform fick ett nytt hem.

Det är omkring fem kilometer mellan de två museerna mellan vilka kvarlevorna från faraonerna förs. Processionen följer kronologisk ordning. Den äldste faraonen Sekenenre Taa II, som härskade i Egypten för 3 600 år, sedan fick fara först.

Förflyttningen, kallad den gyllene paraden, inleddes klockan 21 finsk tid. Förutom de många åskådare som ville följa paraden, så var säkerhetsarrangemangen omfattande.

De utsmyckade vagnarna har specialbyggd fjädring för att skydda mumierna mot stötar. De kungliga kvarlevorna är dessutom inkapslade i kvävgasbehållare.

Konungarnas dal

De mumifierade kungligheterna härrör nästan allihop från en egyptisk epok som i historieböckerna brukar kallas Nya riket (cirka 1550-1070 före Kristus).

Egyptiska säkerhetsstyrkor bredvid ridande poliser i anslutning paraden för de 22 mumierna. Bild: Khaled Desouki

Flytten går från Egyptiska museet vid Tahrirtorget i centrala Kairo till Nationalmuseet för den egyptiska civilisationen (NMEC) i stadsdelen Fustat.

– Vi valde civilisationsmuseet för vi ville för första gången ställa ut mumierna på ett civiliserat sätt, för utbildning, och inte för underhållning, som är fallet på Egyptiska museet, säger den egyptiska arkeologen Zahi Hawass.

Det är inte första resan för de 22 mumierna. De hittades i två omgångar på gravplatser i Luxorområdet, bland annat i Konungarnas dal, som ligger omkring 50 mil söder om Kairo.

Hedrar mumierna

Men i paraden finns även den historiskt betydelsefulla faraon Ramses II och drottning Ahmose-Nefertari.

En parad av mumier är på väg till Nationalmuseet för den egyptiska civilisationen (NMEC) i Kairo, där man sedan tidigare bland annat ställer ut prästen Nedjemankhs förgyllda kista – som återbördats från USA. Arkivbild. Bild: Mahmoud Bakkar/TT-AP

– Genom att göra detta med pompa och ståt hedrar vi mumierna. Detta är Egyptens kungar, detta är faraonerna och detta är ett sätt att visa respekt, säger egyptologen Salima Ikram vid The American University i Kairo.

Direkt efter ankomsten till NMEC ska mumierna tillbringa ett par veckor i laboratorium. Därefter ska de ställas ut i en särskild hall för mumier, som utformats så att den liknar Konungarnas dal, skriver den brittiska public servicekanalen BBC.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning